7.2 C
London
Wednesday, March 30, 2022
7.2 C
London
Wednesday, March 30, 2022

Zece ani de la sangeroasele atentate din Londra

Marea Britanie a organizat ceremonii pentru comemorarea a zece ani de la atacurile teroriste din Londra de la 7 iulie 2005, soldate cu moartea a 52 de persoane, între care şi o româncă, şi rănirea a peste 700 de oameni, relatează BBC News Online.

Slujbă religioasă a avut loc la Catedrala St. Paul‘s, unde au participat membri ai familiilor celor care au murit în atacurile ce au vizat trei trenuri de metrou şi un autobuz, dar şi unii dintre cei răniţi în atentate. Numele celor 52 de victime au fost citite în cadrul ceremoniei, de la ora 11.00.

Un moment de reculegere a fost ţinut în timpul ceremoniei şi în reţeaua de transport în comun londoneză la ora locală 11.30, când metrourile şi autobuzele se vor opri, dacă pot face acest lucru în siguranţă.

- Advertisement -

După momentul de reculegere, la Catderala St. Paul‘s au fost aruncate petale de flori şi patru lumânări aprinse, câte una pentru fiecare loc vizat de atentate.

Momentul solemn a fostrespectat şi la turneul de tenis de la Wimbledon, unde partidele vor începe la 11.45, în loc de 11.00.

[pull_quote_center]La zece ani de la atacurile din 7/7 din Londra, ameninţarea terorismului continuă să fie pe cât de reală, pe atât de sângeroasă – uciderea a 30 de britanici nevinovaţi aflaţi în vacanţă în Tunisia aminteşte în mod brutal acest fapt. Dar niciodată nu ne vom lăsa intimidaţi de terorism[/pull_quote_center] , a declarat premierul britanic David Cameron.

O ceremonie a avut loc şi la Memorialul 7 iulie din Hyde Park, unde a participa şi prinţul William.

Atentatele, comise de patru kamikaze care aveau legături cu Al-Qaida şi purtau rucsacuri cu explozibili, au fost cele mai grave de pe teritoriul britanic.

Pe 7 iulie 2005, la scurt timp după ora 8.50, trei explozii s-au produs la metroul londonez: 26 de persoane au fost ucise în staţia Russell Square de pe linia Piccadilly, în timp ce pe linia Circle şase persoane au murit în staţia Edgware Road şi alte şapte în staţia Aldgate. Aproape o oră mai târziu, un al patrulea dispozitiv exploziv a fost detonat într-un autobuz double-decker de pe linia 30, în Tavistock Square, provocând moartea a 13 persoane.

Printre cele 52 de victime figurează şi o româncă, Mihaela Otto, un tehnician dentar în vârstă de 42 de ani, care locuia la Londra împreună cu sora şi cu mama ei.

Atacurile au fost comise de Mohammad Sidique Khan (30 de ani), Shehzad Tanweer (22 de ani), Hasib Hussain (18 ani) şi Germaine Lindsay (19 ani). Cei patru aveau legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida din Pakistan şi Afganistan.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourcezf

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: