7.7 C
London
Sunday, November 7, 2021
7.7 C
London
Sunday, November 7, 2021

Vrei sa ai propria locuinta in Marea Britanie? (cum poti obtine un mortgage)

Vrei sa ai propria locuinta in Marea Britanie? Multi au auzit de „mortgage” dar nu toti stiu ce inseamna cu adevarat, nu ma refer la traducerea cuvantului „mortgage” care este credit ipotecar ci la procesul prin care intrii in posesia unui credit ipotecar.

Procesul in sine nu este complex, contine 3 etape importante si dureaza de la 3 la 6 luni.

Dupa posibilitatile financiare ale fiecaruia puteti apela la un Broker privat dar nu este obligatoriu. Inainte de a incepe cele 3 etape trebuie sa mergeti la o banca care va v-a spune valoarea maxima a creditului care va poate fi oferit in functie de salariul anual si de credit scoring-ul dumneavostra.

Bancile ca sa va atraga o sa va spuna ca puteti lua un credit de 5x mai mare decat salariul anual dar va recomand sa va calculati creditul cu 4x. De exemplu daca aveti un salariu anual (fie individual fie impreuna cu partenerul) de £40000, creditul maxim oferit de banca va fi de 4 x £40000 = £160000 (totul depinde de credit scoring).

- Advertisement -

Etapa 1 – Cautati o locuinta pentru bugetul dumneavoastra, lucru care nu este deloc usor. In fiecare an preturile cresc cu 5 – 15% in functie de zona. Presupunem ca ati gasit o locuinta care se incadreaza in buget si costa £170000. Ce inseamna sa te incadrezi in buget? Pe langa creditul maxim care va poate fi oferit de banca (£160000 din exemplul de mai sus) trebuie sa dispuneti de un depozit de minim 10%, unele banci cer 5% sau puteti apela la programul Guvernului „Help to Buy”.

Daca aveti 10% depozit din valoarea locuintei £17000, luati un credit ipotecar de la banca £153000 si bugetul este rezolvat. Dupa aceea contactati agentia sau proprietarul (daca este cazul) si faceti o oferta. Sunt cazuri cand oferta este mai mare decat pretul locuintei atunci cand cineva isi doreste cu orice pret acea locuinta. Dupa ce oferta v-a fost acceptata, trecem la etapa 2.

Etapa 2 – In etapa a 2 a trebuie sa va cautati un „conveyancer” (avocat care se ocupă de cesiuni) nu „lawyer” sau „solicitor”. O simpla cautare pe Google va afisa o sumedenie de avocati dar va recomand sa aflati cate ceva despre ei si cel mai important sa ii intrebati cat costa totul inainte de a semna un contract. Daca este aproape de dumneavostra este mai bine dar nu obligatoriu. Dupa ce aveti un avocat trecem la etapa a 3 a.

Etapa 3 – Ultima etapa dureaza cel mai mult, intre 3 si 6 luni. Detaliile locuintei si al avocatului le aveti, acum trebuie sa mergeti la o banca (sau nu numai). Banca o alegeti in functie de dobanda (cea mai mica) oferita iar ei o sa va spuna de ce au nevoie pentru a aplica de credit ipotecar.

Ce trebuie sa contina aplicatia pentru credit? Daca sunteti angajat ultimul P60, fluturasii de salariu pe ultimele 3 – 6 luni, scrisoare de la angajator, documente de identitate, dovada de adresa si altele (depinde de fiecare banca in parte).

Cei care sunt Self-Employed au nevoie de Tax Return pe ultimii 2 – 3 ani, documente de identitate, dovada de adresa, etc. Atunci cand faceti aplicatia, trebuie platita o taxa pentru evaloarea locuintei (aproximativ £300 dar depinde de ficare banca in parte) dupa care asteptati decizia bancii. Daca aplicatia este respinsa din diferite motive, pierdeti contravaloarea evaluarii, dar daca primiti prin posta dupa aproximativ o luna, „Mortgage Offer” inseamna ca ati fost acceptat si procesul continua.

Acum intra in joc avocatii care fac tot ce trebuie in aproximativ 2 luni sau mai mult (totul depinde de ei). Nu este deloc usor sa astepti cheile propriei locuinte, trebuie sa aveti foarte multa rabdare, insa finalul va fi unul fericit.

Finalul etapei a 3 a va fi cand transferati depozitul si cheltuielile contractuale avocatului, se va face „Exchange of Contract” si primiti cheile locuintei dumneavostra.

Tuturor celor care aplica pentru credit ipotecar va doresc mult succes si multa rabdare!

Daca totul ti se pare necunoscut, noi ne ocupam de toate – Expert Uk Consulting.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: