11 C
London
Sunday, June 26, 2022
11 C
London
Sunday, June 26, 2022

Vladimir Putin a declarat că Rusia aşteaptă scuze din partea Marii Britanii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia nu aşteaptă scuze din partea Marii Britanii, ci un triumf al bunului simţ în cazul Skripal, în condiţiile în care experţii armatei britanice nu pot demonstra că substanţa neurotoxică provine din Rusia, relatează site-ul agenţiei Tass.

Nu aşteptăm scuze. Aşteptăm ca bunul simţ să prevaleze într-un final, pentru ca relaţiile internaţionale să nu mai fie prejudiciate, contrar celor văzute recent. Nu este vorba doar despre cazul Skripal. Mă refer la toate celelalte aspecte ale relaţiilor internaţionale“, a spus Putin, în cadrul unei întrevederi trilaterale la Ankara cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cu preşedintele iranian Hassan Rouhani.

Liderul de la Moscova a cerut respectarea unui parcurs al “proceselor politice concrete, bazate pe legislaţia internaţională“, pentru ca “situaţia din lume să devină mai stabilă şi predictibilă“.

- Advertisement -

Vladimir Putin speră ca Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice să ofere un răspuns clar în privinţa atacului cu o substanţă neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, în oraşul englez Salisbury.

Vom adresa 20 de întrebări în cadrul întrunirii. Sper că, la finele discuţiilor, va fi trasă o concluzie. Suntem interesaţi de o investigaţie amănunţită, vrem să avem acces la ea şi să primim toate materialele relevante, întrucât situaţia implică cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Vreau să precizez că, potrivit datelor deţinute de către experţii internaţionali, sunt peste 20 de ţări capabile să producă substanţe neurotoxice“, a mai spus preşedintele rus.

Consiliul executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, care se întruneşte miercuri, este alcătuit din 41 de membri, inclusiv Rusia şi Marea Britanie.

Orice decizie trebuie să fie aprobată de două treimi dintre membri.

Laboratorul pentru Tehnologie şi Studii în domeniul Apărării din baza britanică Porton Down a anunţat că nu poate demonstra că substanţa neurotoxică folosită în atacul care l-a vizat pe fostul agent secret rus Serghei Skripal a fost fabricată în Rusia.

Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic “Novichok“, folosit asupra lui Serghei şi a Iuliei Skripal.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: