Victor Spirescu a strâns 40 de lire după o jumătate de an în Anglia

[quote_box_center]Victor Spirescu, românul prezentat de presa din Marea Britanie drept prototipul invadatorului est-european, a schimbat mai multe slujbe şi, după o jumătate de an, a reuşit să strângă 40 de lire, insuficiente pentru a se putea întoarce în România.[/quote_box_center]

Presa din Marea Britanie continuă să urmărească traseul „invadatorului“ Victor Spirescu, tânărul din judeţul Sibiu care a fost întâmpinat de parlamentarul laburist Keith Vaz pe aeroportul Luton, la 1 ianuarie 2014 (ziua în care au fost ridicate restricţiile de muncă pentru români şi bulgari). Luat prin surprindere, Spirescu declara atunci că a venit să muncească, nu să jefuiască Marea Britanie.

El s-a angajat la început într-o spălătorie de maşini, după care a lucrat pe un şantier din estul Londrei. După o jumătate de an de muncă, Spirescu e gata să renunţe la visul britanic. Într-un interviu recent acordat postului BBC Radio 4, el a declarat că are doar 40 de lire în buzunar, singurele sale economii: „[pull_quote_center]Nu am economisit mai nimic pentru că viaţa este foarte scumpă aici. Am vrut să strâng bani pentru a deshide o afacere în România, dar nu s-a putut. Vreau să mă întorc acasă, dar nici de asta nu am bani. Sistemul de aici este greşit. Trebuie să plătesc prea multe taxe, plătesc prea mult pentru transportul în comun, iar chiria este foarte scumpă[/pull_quote_center]“.

Partidul lui Spirescu a luat 10.000 de voturi la alegerile pentru Parlamentul European

Spirescu este unul dintre fondatorii Partidului Europenilor, o formaţiune politică cu sediul în Londra, condusă de un tânăr stomatolog român pe nume Tommy Tomescu. Partidului Europenilor apără drepturile est-europenilor care muncesc în Marea Britanie, iar la ultimele alegeri europarlamentare a obţinut 10.712 voturi, fiind între primele 25 de partide din Marea Britanie, dintr-un total de 37 câte au participat la scrutin.

Victor Spirescu crede că deschiderea graniţelor pentru muncitorii din Europa de est are ca fundament comoditatea britanicilor: „Restricţiile de muncă au fost ridicate pentru că au nevoie de oameni care să muncească. Bărbaţii englezi stau acasă şi primesc beneficii“.

[pull_quote_center]Aceeaşi idee, întoarsă însă împotriva românilor şi a bulgarilor, este susţinută de UK Independence Party, formaţiunea politică aflată pe un val de popularitate în ultima perioadă tocmai datorită discursului anti-emigraţie.[/pull_quote_center]