7.8 C
London
Monday, November 8, 2021
7.8 C
London
Monday, November 8, 2021

Viata romanilor din UK între anii 2006-2016

Viata romanilor din UK între anii 2006-2016.

În anii 2006-2008, joburile pentru țările A8 (Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și Slovenia) o duceau foarte bine. Cu toate că ziarele de atunci puneau accent pe emigrația masivă din aceste țări, joburile existau sau erau concepute și create noi joburi.

Salariile pe timp de noapte erau duble!

Chiriile erau mici, transportul era cu mult mai ieftin, se muncea chiar și în joburi ca șofer pe van de distribuție pachete “door to door” si salariile erau excelente.

- Advertisement -

În timp ce românii și bulgarii tânjeau după beneficiile țărilor care au intrat în UE în anul 2004, de asemenea, se visa la locurile de muncă ale celorlalte țări. Și pe nedreptate, românii au avut până în anul 2014 probleme în a obține mai ales blue card. Nu mai menționez de purple card care era pentru femeile care accesau joburi ca nanny și în curățenie hoteluri, restaurante, case. Iar dacă plecau sau erau date afară din joburi, trebuiau iar să apeleze la Home Office să demonstreze că cineva putea garanta pentru acestea numai în locul de muncă aplicat.

Și cum bine știm, erau foarte aroganți și nesimțiți personalul de la Home Office din Sheffield.

Yellow card? Acest tip de card era folosit pentru cei care munceau în companii de construcții (dar numai pe meserie aplicată) sau care vroiau să fie personal calificat în hoteluri și restaurante. Și acest tip de card era cu restricții. Îți pierdeai locul de muncă, trebuia iar sa aștepți la Home Office in Sheffield să ți se emită alt Yellow card.

La telefoane nu mai răspundeau, ba chiar din anul 2012 numai prin e-mail puteam să mai avem un răspuns. Iar cu cardul pentru a avea acces pe piața muncii…Hm…cumva se făcea prin Sheffield să taraganeze să ne facă să renunțăm și să ne expedieze în țara de baștină. Cine avea blue card era șmecher. Putea accesa orice job din UK și clar numai acei români care mulți veniseră din anii 90 aveau așa ceva.

În anul 2008 a venit criza în UK ca un val de deznădejde…dar nu a durat mult…cam la sfârșitul lui 2009 începuse să se miște treburile. Era și logic…țările A8 care intraseră în 2004 în UE redresaseră economia UK.

Nu am văzut nici un fel de recunoaștere în guvernul englez referitor la contribuția muncitorilor est europeni pentru salvarea economiei britanice.

Când a intrat România și Bulgaria în anul 2007 în UE, nimeni nu s-a luat de noi în mass media britanică. Cine a avut pile și s-a descurcat cu beneficiile în Marea Britanie, bravo lor. Și unii chiar au reușit să-și facă case!

Mass media tot avea ceva cu polonezii…că fac și că dreg, că sunt mulți, că a doua limbă e poloneza, și multe altele. Când a fost vorba de joburi pentru români cu full drepturi, beneficii și alte avantaje în 2014, s-a închis robinetul!

Din anul 2012 nu se mai emitea card NINO ci se dădea o foaie tip A4 cu codul pe care trebuie să-l ții minte (nici acum nu știu de ce sunt încă mulți obsedați care vor neapărat card când practic este doar codul care trebuie ținut minte. Posibil au văzut la alții cum au zeci de mii de carduri pentru orice în UK).

Salariile au scăzut la general vertiginos, au dispărut de pe mese până și pixurile sau rechizitele din companii, multe fiind obligate să se dea acestea cu “țârâita“.

Transportul în comun au început să aibă fițe și când nu le convine ceva, pac! Grevă, mai ales la metrou! Și așa cum spuneam…când să guste și românul sau bulgarul un drept ce li se cuvine în 2014 din cașcavalul luat de celelalte țări UE, am luat o firimitura. Iar ca să fie treaba mai “bună“, de câte ori nu au pățit românii să li se pună bețe în roate pentru a accede la diverse servicii, cu toate că eram și noi cu drepturi depline? Vă amintesc anul 2014 cum românii au dus-o extrem de greu până s-au reglementat treburile cu joburi, chirii și multe altele.

Acum în 2016….Brexit! Cum naiba? Păi tocmai s-a pus est europeanul cu țările arabe? Cum? Adică dumnealor nu vor să pună osul la treaba. Vor doar beneficii…iar prostul de est european să bage ca nebunul. Majoritar au votat pentru Brexit cei care sunt rasiști, cetățenii aparținând lumii arabe și hinduse. De ce se ocolește acest adevăr? Pentru că motivele lor nu se pupă cu cele ale Uniunii Europene. Și nu e de mirat. Culturile diferă…și la fel și banii. Și ca să se demonstreze contrariul, Uniunea Europeana a mai tăiat din elanul arogant al lirei sterline.

Material făcut de Oliver Armand SuperBlackbird

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: