13.4 C
London
Friday, December 31, 2021
13.4 C
London
Friday, December 31, 2021

Veste bună pentru Romania de la Bloomberg Londra după prezidențiale

[quote_box_center]Înfrângerea surprinzătoare în alegerile prezidenţiale a premierului Victor Ponta ar putea duce la noi creşteri ale obligaţiunilor României, relatează Bloomberg Londra[/quote_box_center]

Preţul obligaţiunilor României cu scadenţa în octombrie 2024 a crescut zilnic începând din 16 noiembrie, când alegerile au fost câştigate de preşedintele Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis. Acesta a câştigat scrutinul cu promisiunile de a combate corupţia şi a întări domnia legii, în a doua cea mai săracă ţară din UE, notează Bloomberg.

- Advertisement -

Nu este nicio îndoială că acest lucru va îmbunătăţi politicile fiscale şi întreaga economie. Rezultatul alegerilor va avea ca rezultat mai multă transparenţă în guvern“, a declarat la Bucureşti preşedintele Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, într-un interviu.

Eurobondurile României au generat în acest an un câştig de 14%, cel mai mare între nouă pieţe din regiune, susţinute de reducerea deficitului bugetar şi de respectarea ţintelor stabilite cu Fondul Monetar Internaţional, potrivit Bloomberg.

Pe termen scurt ar putea apărea turbulenţe, în condiţiile în care Iohannis şi Ponta, care a rămas premier, începe să lucreze împreună, dar împărţirea puterii va fi bună pentru ţară, consideră Roxana Hulea, analist la Societe Generale în Londra.

[pull_quote_center]Împărţirea puterii, dreptul de veto al preşedintelui asupra unor noi legi şi un PSD slăbit vor duce la politici mai sensibile[/pull_quote_center], consideră Dan Bucşa, economist al UniCredit Bank în Londra.

Lucrul extraordinar care s-a întâmplat la aceste alegeri este participarea incredibilă la vot. Oamenii vorbesc unii cu alţii, răspândesc informaţiile, este mult mai dificil ca politicienii şi trişeze şi să înşele“, a spus Mobius.

- Advertisement -
Sourcegandul

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: