10.4 C
London
Wednesday, April 14, 2021

Uniunea Europeana lasa de la ea in negocierile cu Marea Britanie

- Advertisement -

Uniunea Europeană este dispusă să renunţe, în negocierile cu Regatul Unit prevăzute pentru săptămâna viitoare, la abordarea sa ”maximalistă” privind pescuitul, relatează marţi Reuters, citată de agerpres.

Următoarea rundă de negocieri între Bruxelles şi Londra începe la 1 iunie.

Până acum UE a cerut menţinerea situaţiei actuale, în care pescuitul are loc majoritar în apele teritoriale ale Regatului Unit, dar cea mai mare parte a capturilor merg spre pescarii europeni.

- Advertisement -

Regatul Unit a anunţat că doreşte ca după încheierea perioadei de tranziţie să deţină controlul deplin asupra apelor şi pescuitului sale.

Linia noastră iniţială de a menţine termenii actuali este imposibil de susţinut. Ea este evident nerealizabilă, aşa că vom încerca să ne apropiem cumva poziţiile”, a explicat un diplomat european.

Potrivit unui alt reprezentant al blocului comunitar, Comisia Europeană – care negociază cu Londra în numele celor 27 de ţări membre – ar putea să-şi nuanţeze cererile prezentate până acum dacă Regatul Unit va face acelaşi lucru.

Există semnale ale unei posibile reconcilieri între abordări”, a explicat acesta.

Perioada de tranziţie post-Brexit, în care Regatul Unit aplică regulile UE, se încheie pe 31 decembrie 2020.

Dacă până la această dată nu se va încheia un acord şi Londra nu-şi schimbă poziţia privind extinderea acestei perioade, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

În urmă cu zece zile s-a terminat fără progrese substanţiale o nouă rundă de negocieri între Bruxelles şi Londra, pe care negociatorul-şef european Michel Barnier a descris-o drept ”dezamăgitoare”.

Barnier s-a arătat pesimist cu privire la şansele încheierii unui acord cu Londra până la finalul perioadei de tranziţie post-Brexit, precizând că UE se pregăteşte pentru un asemenea scenariu.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Related news