1 C
London
Sunday, November 28, 2021
1 C
London
Sunday, November 28, 2021

Unda verde pentru inceperea negocierilor UE pentru Guvernul de la Londra (video)

Guvernul de la Londra a primit, lui seara, unda verde pentru inceperea negocierilor pentru iesirea Marii Britanii din UE, dupa ce Camera Lorzilor a eliminat si ultimele piedici care stateau in calea Brexitului.

Membrii Camerei Lorzilor au respins, luni seara, doua amendamente adoptate saptamana trecuta la legea pentru activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, eliminand astfel si ultimul obstacol parlamentar din calea premierului Theresa May pentru a da startul negocierilor pentru “divortul de UE”, relateaza presa britanica, citata de News.ro.

Primul amendament discutat prevedea ca premierul nu ar fi putut declansa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona decat daca garanta apararea drepturilor cetatenilor UE. Nobilii englezi votasera, saptamana trecuta, introducerea unei conditii inaintea declansarii Brexitului, care ii obliga pe guvernanti sa garanteze respectarea drepturilor cetatenilor europeni din Marea Britanie.

- Advertisement -

Astfel, guvernantii ar fi fost obligati sa publice in maximum trei luni de la declansarea procedurii de iesire o serie de propuneri pentru a proteja drepturile cetatenilor europeni care locuiesc deja in Regatul Unit. De asemenea, cetatenilor europeni trebuia sa li se garanteze in continuare dreptul de rezidenta in Marea Britanie. Luni seara, insa, 274 de membri ai camerei superioare a Parlamentului a votat impotriva amendamentului si doar 135 pentru.

Cel de-al doilea amendament prevedea ca Parlamentul sa aiba votul decisiv asupra acordului propriu-zis de iesire din UE. Acesta a fost, de asemenea, respins cu 274 de voturi impotriva textului la 118 pentru.

Theresa May poate declansa oricand procedura de iesire din UE

Legea va intra in vigoare dupa ce va fi aprobata de regina, probabil marti dimineata. Dupa aceea, premierul Theresa May poate declansa oricand Brexit. Purtatorul sau de cuvant a insistat, insa, ca termenul este sfarsitul lunii martie. Premierul conservator Theresa May a refuzat pana acum sa comunice o data precisa, multumindu-se sa repete ca ea va activa luna aceasta Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa doi ani de negocieri in vederea iesirii din UE.

Surse europene au declarat, pentru The Guardian, ca se asteapta ca Articolul 50 sa fie invocat pe 20 martie.

Liderii celorlalte 27 de state membre UE ar putea, totodata, sa se reuneasca pe 6 aprilie intr-un summit vizand definirea ”liniilor directoare” ale negocierilor viitoare. Europenii vor cauta sa faca corp comun in fata britanicilor, susceptibili sa exploateze disensiunile din cadrul blocului.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: