1 C
London
Sunday, November 28, 2021
1 C
London
Sunday, November 28, 2021

Un tânăr violinist braşovean uimeşte Colegiu de Muzică Purcell din Londra

Ioan Octavian Pirlea are aproape 16 ani şi are toate şansele să primească o bursă la renumitul Colegiu de Muzică Purcell din Londra.

A început să cânte la vioară la vârsta de şapte ani. A făcut progrese rapide, iar după niciun semestru de şcoală a susţinut primul său concert cu Filarmonica din Braşov.

Hotărât să facă performanţă, în clasa a V-a Octavian s-a transferat la Colegiul „Dinu Lipatti” din Bucureşti, iar talentul său a fost remarcat la olimpiadele şi concursurile naţionale.

- Advertisement -

Viaţa lui s-a schimbat însă în vara anului 2016, când la un masterclass internaţional organizat la Sinaia, a fost remarcat de doi mari violonişti: Remus Azoiţei, profesor la Academia Regală de Muzică din Londra, şi Charles Sewart, director al Catedrei de Corzi la Purcell School London. Aceştia l-au invitat la o audiţie în capitala Regatului Unit.

 A fost foarte apreciat, iar acum aşteaptă rezultatele.

Astfel, pe 26 ianuarie 2017, Octavian a susţinut admiterea la renumitul colegiu londonez, care a constat în patru probe: una de vioară, una de pian, una de teorie muzicală şi testul de limbă engleză. Dacă va fi admis, braşoveanul va deveni al doilea român bursier din istoria acestui colegiu.
P
ărinţii lui Octavian au făcut şi fac eforturi financiare deosebite pentru a susţine
performanţele fiului lor. Doar cazarea, biletele de avion şi meditaţiile de la Londra, de la începutul lunii ianuarie şi din această săptămână a costat peste 2.000 de lire, bani pe care i-au împrumutat.

Dacă va fi admis braşoveanul va primi o bursă de 24.000 de lire sterline. Taxa anuală de şcolarizare este de 33.000 de lire sterline, care trebuie acoperită de student, scrie adevarul.ro.

Clubul Rotary Braşov Kronstadt a decis să organizeze în 5 februarie un concert caritabil la Opera Braşov. Toate fondurile strânse vor ajunge la Octavian. Un bilet costă 50 de lei şi se poate achiziţiona online de pe pagina de Facebook Rotary Kronstadt, dar şi de la Operă say Libris..

Alături de tânărul violinist braşovean, vor evolua pe scenă, pro bono, interpretul Adrian Daminescu, Trupa de cabaret „Rising Sun, tenorii Mugurel Oancea, Bogdan Mirica, soprana Mihaela Marele, grupul Versus şi evident, violonistul Octavian Pîrlea.

În realizarea acestui eveniment, Clubul Rotary Braşov Krostadt a beneficiat de sprijinul Primăriei Municipiului Braşov, Operei Braşov, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourcenewsbv

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: