17.3 C
London
Friday, June 24, 2022
17.3 C
London
Friday, June 24, 2022

Un tanar roman a pus pe hold o cariera la Londra pentru a lucra in guvernul tehnocrat

Daniel Farmache a absolvit una dintre cele mai bune scoli de finante (University of Reading, ICMA Centre), are un MBA la London Business School si, inainte sa vina in Guvern, semnase un contract cu Citigroup, companie unde lucrase anterior in Romania.

Tinand cont ca vine dintr-o familie cu background in finante, tatal lui fiind presedintele si directorul general al Bursei de Valori Bucuresti timp de multi ani, decizia de a intra in guvernul tehnocrat a parut surprinzatoare.

Dragos Pislaru, consilier de stat pe probleme economice al premierului la acel moment (ianuarie 2016), l-a convins pe Daniel la un eveniment.

- Advertisement -

Cand a ajuns la mine, n-am stat prea mult pe ganduri, i-am spus la ce ma pricep si i-am spus ca sunt dispus sa imi pun cateva luni in slujba acestor cauze – imi scurtez MBA-ul cu un trimestru si renunt la lunile de vacanta inainte sa incep in investment banking la Londra in august. A fost impresionat si a spus ca in cazul asta ar trebui sa vin consilier la Cancelaria Prim-ministrului”, povesteste Daniel

Motivele personale tineau, insa, de faptul ca avea o sansa de a duce la un alt nivel ceea ce incepuse pe alte fronturi. De exemplu, la London Business School era presedintele clubului de Business & Government, unde cauta solutii pentru ca mediul de afaceri sa performeze in folosul societatii. De asemenea, de 5 ani era implicat in CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani), in care coaliza oameni dornici de implicare care sa ofere idei de politici publice. Organizase si prima editia a ”SMART Internships”, stagii la Guvern pe modelul White House Fellows. Iar din zona de banking intelesese minusurile companiilor de stat .”Guvernul tehnocrat era mediul propice pentru implicare”.

Daniel povesteste ca s-a simtit in largul sau, inca din prima zi la Cancelaria primului-ministru, fiind stapan pe temele din portofoliul economic, facand parte dintr-o echipa de oameni pregatiti si pe care ii cunostea. La Ministerul Muncii a fost initial consilier al ministrului, apoi directorul sau de cabinet.

Pe masura ce echipa de consilieri a crescut, a fost numit director de cabinet. Desi cel mai tanar, coordona o echipa de 9 oameni si era principala interfata a ministrului cu ministerul.

A fost o experienta de a scoate maximul din echipa, de a da pase de gol, de a media frictiunile cu restul ministerului. Pe final, expunerea a fost si mai mare: consultari cu prim-ministrul, negocieri cu confederatiile sindicale si patronale, gestionarea de elemente sensibile de comunicare. O experienta pentru care nu pot fi decat recunoscator si la asteptarile careia sper ca m-am ridicat.

Chiar daca, la prima vedere, nu se vad prea multe asemanari intre munca in piata financiara si cea in administratia publica, sunt mai multe decat ne putem imagina. Astfel, ambele sunt ”multi-stakeholder environments”, au reguli stricte, dar necesare. “In plus, ambele tipuri de organizatii sunt politice. Si, glumind, ambele sunt privite cu neincredere de societate, desi au o mare putere de a face bine”.

Nici in strainatate nu e totul perfect. Noi ignoram ca Romania are doar un sfert de secol de democratie, pe cand tarile dezvoltate o exerseaza de sute de ani. Romania este doar un adolescent. Vrem sa avem tot ce are un adult, ne suparam ca nu suntem inca acolo, dar nu putem sa ardem etape. Toate la timpul lor”.

In ceea ce priveste viitorul Romaniei, este optimist si plin de speranta. “Evenimentele recente imi arata ca fibra societatii s-a schimbat – apare cetateanul implicat. Dar avem nevoie mai mult ca oricand sa empatizam si cu oamenii cu care nu suntem de acord. Altfel, riscam falii greu de inchis”, conchide Daniel Farmache.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: