10.9 C
London
Saturday, January 29, 2022
10.9 C
London
Saturday, January 29, 2022

Un tanar din Cluj premiat de Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie

Vlad Mureşan este un tânăr de 19 ani din Cluj a cărui pasiune pentru desen i-a adus o performanţă cu care puţini se pot mândri: Premiul Bill Bryson oferit de Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie.

Distincţia a fost acordată în urma selecţiei din peste 500 de proiecte şcolare din toată lumea, la categoria „şcoli internaţionale“, şi se vrea a fi o recunoaştere şi încurajare a excelenţei în domeniul ştiinţelor naturii.

- Advertisement -

[pull_quote_center]Nu ştiu dacă voi mai prinde un astfel de moment unic. M-am simţit foarte măgulit să-l întâlnesc pe Bill Bryson, cel mai citit autor din Marea Britanie. Am dat mâna cu el şi m-a impresionat foarte tare când el a zis că învaţă de la noi, elevii, şi că îi face mare plăcere să cunoască tineri care vor să performeze. A fost o experienţă care a avut impact puternic asupra mea. Mi-a fost clar că acolo am ajuns doar prin perseverenţă, multe încercări şi educaţie. Dacă nu încerci, nu te ţii de treabă şi nu eşti perseverent, nu obţii rezultate[/pull_quote_center] , a spus Vlad Mureşan.

Ceremonia o descrie ca fiind impresionantă, călduroasă şi că a avut loc în Palatul Westminster (Palatul Parlamentului), într-un spaţiu exclusivist numit Speaker’ s House, unde nici turiştii Palatului nu au acces.

A fost o experienţă interesantă şi intensă“, mărturiseşte clujeanul.

[pull_quote_center]Aceşti copii sunt atât de creativi şi au un simţ al umorului atât de dezvoltat. Au atât de multe idei, sunt uimit de tot ce am văzut. Toate aceste idei sunt o dovadă vie că ştiinţele pot fi o disciplină care poate fi studiată cu plăcere, ceea ce este de-a dreptul inspiraţional. Aceasta e lecţia pe care chiar şi eu încă mi-o însuşesc. Pe vremea când eu am studiat ştiinţe în anii ’50-’60 în Statele Unite, această disciplină mi-a fost predată într-un fel care m-a făcut să-mi dispară orice interes aş fi putut să am pentru ştiinţe. Dar, cu ajutorul acestor copii învăţăm că ştiinţa este întotdeauna, subliniez întotdeauna interesantă, fascinantă şi utilă[/pull_quote_center]

Vlad Mureşan studiază acum Grafica la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca deşi pregătirea sa – Bacalaureatul după model Cambridge – îi permite să dea la orice universitate din lume. Tânărul spune că premiul oferit de Societatea Regală de Chimie la sfârşitul lui octombrie, anul acesta, este un impuls care-l va ajuta să ajungă unde îşi doreşte: „un artist cunoscut, al cărui punct de vedere contează“.

A ales Grafica deoarece, zice el, e un domeniu care îl va ajuta să devină illustrator de carte, designer grafic şi îi va oferi cunoştinţele necesare să îmbine varianta tradiţională a graficii cu actualitatea tehnologiei.

De concursul organizat de Societatea Regală de Chimie a aflat de la profesoara sa de ştiinţe de la Translyvania College, Dorina Gîrbovan. „A fost o alegere spontană. Am zis să încerc şi eu. Speram atunci să iasă bine, dar nu mă aşteptam să şi câştig“, mărturiseşte Vlad, care face parte din prima generaţie de liceeni care au terminat la Transylavania College.

„[pull_quote_center]Festivitatea de premiere din Londra a fost un eveniment deosebit, în cadrul căruia şi-ar fi dorit să participe orice elev sau profesor. Elevii de la Transylvania College din Anglia, pot îmbina arta cu ştiinţa, cum s-a văzut şi la acest concurs al Societăţii Regale de Chimie, sau ştiinţa cu orice alt domeniu al cunoaşterii[/pull_quote_center]“, consideră profesoara care l-a îndrumat pe Vlad, Dorina Gîrbovan.

 

- Advertisement -
Sourceadevarul

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: