10.9 C
London
Saturday, January 29, 2022
10.9 C
London
Saturday, January 29, 2022

Un student roman din Londra vrea sa calatoreasca in spatiu

In copilarie, cand cineva-l intreba ce vrea sa devina cand va fi mare, Sergiu Iliev raspundea “inginer, ca tata”.

Pustiul de atunci, pasionat de Star Wars, e acum student in anul trei la Imperial College din Marea Britanie. Studiaza inginerie aerospatiala si vrea sa aduca la realitate, intr-o zi, visul de a calatori in spatiu cu navete ca in celebrul film.

Sergiu povesteste, ca dupa ce a vazut Razboiul Stelelor si-a dat seama ca lumea pe care o stia este doar o frantura din ceea ce ar putea fi.

- Advertisement -

[pull_quote_center]Explorarea spatiului cred ca este esentiala pentru dezvoltarea omenirii si imi doresc sa contribui la descoperirea altor lumi si implicit la extinderea taramului nostru dincolo de ‘margeaua albastra'[/pull_quote_center] spune Sergiu.

La inceputul acestui an, Sergiu a fost declarat, la Gala Ligii Studentilor Romani din Strainatate, Studentul Anului din Europa. Acum e la mijlocul studiilor universitare si nu stie cu certitudine in ce directie se va orienta dupa terminarea lor: poate lucra o perioada in domeniul cercetarii aerospatiale sau ca inginer. Sau poate fi pilot.

Tanarul roman este de parere ca studiul multidisciplinar este elementul cheie al inovatiei stiintifice: “aceasta abordare multidisciplinara inceputa in perioada renascentista a starnit progresul tehnologic exponential de care beneficiem in prezent“.

A fost implicat in dezvoltarea ingineriei aerospatiale inca din liceu (a studiat la Liceul Teoretic “Ovidius“, Constanta): a propus designul unui motor de avion supersonic de tip hibrid, a participat cu acest proiect la competitia “NASA Green Aviation“, a participat si la olimpiada nationala de astrofizica, a castigat un concurs de rachetomodele organizat in colaborare cu Agentia Spatiala Romana.

De asemenea, a obtinut primul premiu la nivel international la un alt concurs NASA pentru proiectarea unei colonii spatiale.

[pull_quote_center]In prezent, ma pregatesc pentru proiectul academic de grup din anul 3 si imi caut un subiect de cercetare pentru dizertatia de anul urmator cu indrumarea profesorilor de la universitate[/pull_quote_center] puncteaza Sergiu.

Celor ce sunt cu adevarat pasionati de acest domeniu, le recomanda sa aplice in primul rand la universitatile de top din lume: MIT, Stanford, CalTech, Embry-Riddle in Statele Unite si Imperial College London, Cambridge, Surrey, Bristol University in Marea Britanie.

[pull_quote_center]Am avut norocul sa castig o bursa pentru un alt camin de studenti privat. Nu exagerez cand spun ca am cunoscut cateva sute de alti studenti de varsta mea pe parcursul ultimilor 2 ani. Cred ca secretul acomodarii cand studiezi in orice alta tara este formarea de noi prietenii cu cei de acolo, in acelasi timp tinand legatura si cu cei de acasa desigur. In retrospectiva, nu prea am avut timp sa explorez Londra, in afara centrului, unde este si campusul universitatii mele. Asadar si acum cand ies in weekend sa explorez orasul ma simt ca un turist in unele zone. (Londra este uriasa! Este si mult diferita fata de alte orase din UK) [/pull_quote_center] adauga studentul roman.

Nu a studiat la nicio universitate romaneasca, dar facand o comparatie cu profesorii de liceu, Sergiu spune ca, in Marea Britanie, relatia cu dascalii este mult mai putin protocolara.

[pull_quote_center]In Marea Britanie, studentii sunt perceputi ca niste viitori colegi de catre profesori si relatia este una de colegialitate, nu clasica relatie de superior-inferior intre profesor-elev.[/pull_quote_center]

- Advertisement -
Sourceziare

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: