7.2 C
London
Wednesday, March 30, 2022
7.2 C
London
Wednesday, March 30, 2022

Un moldovean la Londra: De la 4 mii de lire investiții a ajuns la 8 milioane vânzări

[quote_box_center]Majoritatea moldovenilor care pleacă peste hotare lucrează în calitate de angajați, puțini sunt cei care reușesc să-și fondeze propriile companii. Ion Mereacre, originar din Costești, a dorit să-și depășească condiția de angajat și, împreună cu un partener din România, a pus pe picioare o afacere specializată în montarea geamurilor. În prezent, compania care își are sediul în Londra, are vânzări de opt milioane de lire sterline[/quote_box_center]

Cum a ajuns în Marea Britanie

Ion Mereacre a luat calea pribegiei în 2001. „Am plecat cu soția în Marea Britanie, cu viză de turist de 7 zile, dar am încălcat-o și am stat un an fără vize, am lucrat, ne-am dat toate datoriile și ne-am întors acasă. Apoi, ne-am dus încă o dată, deja în mod legal, cu pașapoarte românești”, își aduce aminte antreprenorul.

- Advertisement -

Reîntors în Marea Britanie, a reușit să obțină ședere legală prin business viza, iar ulterior, în 2009, a primit cetățenia britanică. În prezent, familia sa se află în această țară, iar el vine în Republica Moldova de 7-8 ori pe an.

Ce l-a determinat să pornească afacerea

Ion Mereacre spune că, în mare parte, a lucrat în construcții. „Afacerea a pornit, pentru că am avut văzut că nu mai aveam potențial de creștere ca angajat, întotdeauna făceam mai mult decât mi se cerea, lucram în construcție și tot timpul eram căutat, tot timpul ofeream ceva mai mult de la mine”, spune el.

Prin 2004, Ion Mereacre a fost numit manager de proiect. Ulterior, s-a gândit că ar putea să coordoneze propriul lui proiect. „Împreună cu partenerul meu de afaceri am pus câte 2.000 de lire sterline, ca să începem afacerea, iar banii mei au fost împrumutați. Încetișor, cu foarte multă muncă, nu ajungea doar munca fizică, dar trebuia să lucrăm și „smart”, să ne utilizăm creierul”, susține el.

În prezent, compania montează geamuri în cadrul proiectelor mari imobiliare. „Materia primă este importată din China, Italia, Germania, iar angajații sunt, la fel, din diferite țări. Majoritatea angajiților sunt moldoveni, pentru că încercăm să-i ajutăm, dar avem și din România, Australia, Africa de Sud, dar și englezi”, spune omul de afaceri.

Vânzări și administrarea afacerii

Ion Mereacre spune că a reușit să dezvolte compania, pentru că a știut să investească în el însuși.[pull_quote_center]Am lucrat foarte mult, dar la un moment dat, am avut probleme de sănătate și eram la un pas de divorț, atunci am început să investesc în dezvoltarea mea personală, în administrarea business-ului, negocieri, ledearship, vânzări, care m-au ajutat să cresc o companie cu peste 200 de angajați[/pull_quote_center]

Compania înregistrează vânzări de milioane. „Anul trecut, am avut 8 milioane de lire sterline din vânzări, iar marja de profit este de 14-16%. Încercăm să avem cât mai multe vânzări și să reducem costurile, dar să nu afectăm randamentul și eficiența”, spune omul de afaceri.

Planuri pentru Republica Moldova

Ion Mereacre susține că vrea să facă afaceri și în Republica Moldova și deja a aplicat pentru un proiect de finanțare în cadrul Programului pentru migranți Pare 1+1.

[pull_quote_center]Vreau să-mi fac o afacere în apicultură, chiar sunt pasionat de așa ceva. Am cumpărat 300 de stupi la Costești, am și un teren care l-am cumpărat zece ani în urmă. Compania este deja creată, am aplicat la programul Pare 1+1. Am găsit acest program foarte atractiv, am un administrator și un contabil de treabă și sperăm să reușim[/pull_quote_center]

Cu toate acestea, el afirmă că nu se poate întoarce definitiv în Republica Moldova, întrucât familia lui este stabilită la Londra. „Totuși, mă bucur că în țara noastră au început să se facă schimbări spre bine, mergem spre Uniunea Europeană”, se arată optimist antreprenorul.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: