4.8 C
London
Sunday, December 5, 2021
4.8 C
London
Sunday, December 5, 2021

Un medic român aflat la Londra, s-a infectat în spital cu noul coronavirus

Tudor Toma, care are un doctorat în bronhoscopie intervențională, s-a infectat cu noul coronavirus într-un spital din Londra, unde a lucrat în linia întâi, alături de colegii săi, pentru tratarea persoanelor bolnave de COVID-19.

Din fericire, medicul român a avut simptome ușoare. Chiar și așa, a declarat el într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, a trecut prin clipe stresante, pentru că ”nu știam niciodată cum va fi ziua de mâine, cum evoluează boala, în condițiile în care între 5 și 10% din pacienți, indiferent de vârstă, ajung la terapie intensivă”.

“Am avut pacienți care aveau simptome de COVID și n-am putut să-i testăm”

- Advertisement -

Dr. Tudor Toma, care lucrează în Marea Britanie din anul 2000 și a ajuns astfel să cunoască foarte bine sistemul de sănătate de acolo, spune că s-au făcut greșeli majore de la debutul pandemiei și până acum.  

Criteriile de testare au fost modificate treptat, noi am avut pacienți pozitivi încă din februarie, începutul lui martie, când criteriile erau foarte stricte, de exemplu, trebuia să fi avut contact cu cineva din China sau din Italia ca să poți să fii testat. Am avut pacienți care aveau simptome de COVID-19 și n-am putut să-i testăm, pacienții respectivi nu au fost izolați inițial. Așa au fost criteriile de la guvernul britanic. Noi am cerut să fie testați, dar abia pe 10 martie s-au schimbat criteriile de testare și doar după aceea am putut să avem o imagine mai clară cu cine este pozitiv sau negativ. Cu toate astea, testul dura în jur de 3-4 zile, triajul în urgențe îl făceam pe baze clinice, sau pe baza imaginilor radiologice”.

Pentru că a avut simptome ușoare, medicul român s-a tratat acasă de coronavirus, ca să nu ocupe un loc în spital pentru o persoană care avea cu adevărat nevoie de ajutor.

Dr. Tudor Toma: „Spitalul este unul mare, de 800 de paturi, e vorba de echipa de la terapie intensivă, medicină respiratorie, urgență, care a venit în contact cu pacienții. Spitalul s-a redirecționat în momentul în care am început să avem pacienți foarte mulți, am redus din partea clinică, din alte specialități și am extins foarte mult capacitatea pentru pacienții cu COVID-19. La un moment dat a fost o situație mai bună, dar acum, cred că cu vreo 10 zile în urmă, aproape toate paturile de medicală erau ocupate cu pacienți pozitivi sau suspecți pozitivi”. 

  • – Tudor Toma, ești pneumolog, cu facultatea terminată in România și specializare finalizată în Londra, unde lucrezi și acum. Cum evaluezi criza pe care o trăim? Toate postările tale publice indică o constantă observare a fenomenului.

– Trecem printr-o criză majoră din cauza unui virus mic, mic, care, deși vine dintr-o familie de viruși care de obicei nu produce probleme respiratorii majore, a reușit totuși să ne ”impresioneze” cu câteva elemente care-l face să fie foarte periculos pentru o colectivitate, și anume: o transmitere foarte, foarte ușoară, un număr destul de mare și încă neclar de purtători care sunt infecțioși, transmit virusul, dar care sunt asimptomatici, și un număr de persoane care fac o formă gravă de pneumonie, care, uneori nu se rezolvă și duce la deces.

  • Unde ești medic acum? Cum se petrec lucrurile acolo?

Eu lucrez la un spital din sud estul Londrei, iar numărul de cazuri din Londra și din partea centrală a Londrei este cel mai mare din țară. Londra este un loc de întâlnire pentru toate națiile, este foarte aglomerată, vin și pleacă foarte mulți din toate părțile și riscul ca virusul să ajungă aici foarte repede era foarte mare.

Măsurile de distanțare, de identificare prin testare frecventă și multiplă trebuiau luate la Londra din ianuarie, dacă problema era luată în serios, însă nu a fost așa, și probabil am avut de mult timp cazuri care nu au fost recunoscute, și care au amplificat transmiterea.

  • E adevărat că medicii din spitalele britanice nu sunt testați? Ce explicații există pentru decizie?

Într-adevăr, medicii din spitalele britanice nu sunt testați. Protocolul de la institutul central de sănătate (Public Health England) spune că dacă ești doctor și ai simptome de infecție cu coronavirus, atunci stai acasă în autoizolare, altfel vii la serviciu. Un protocol cel puțin bizar, când este clar că poți fi asimptomatic și infecțios, deci poți transmite fără să știi boala la pacienții cu care vii în contact.

Nu știm de ce s-a luat această decizie, probabil că după terminarea epidemiei, când cu siguranță vor fi analize și comisii de ancheta numeroase, cineva va trebui să explice dacă decizia a fost bazată pe considerente economice, de a menține cu orice preț spitalele deschise și un număr suficient de cadre medicale în spital, sau a fost o decizie pe baza unor dovezi științifice clare.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte`ne pe Facebook | Twitter | Pinterest !

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: