16.1 C
London
Wednesday, October 27, 2021
16.1 C
London
Wednesday, October 27, 2021

Un cuplu din Leicester au fost condamnați pentru sclavie modernă (video)

Decizie luată în premieră într-o instanță din Marea Britanie. Un cuplu din Leicester a fost condamnat la închisoare deoarece aducea ilegal în Marea Britanie muncitori din străinătate. Un tribunal britanic i-a interzis să mai recruteze personal, aceasta fiind prima astfel de sancțiune luată în cadrul campaniei inițiate de autorități împotriva sclaviei moderne, relatează Reuters.

Sabina Gaina (25 de ani) şi Badar Hayat (43 de ani) au fost condamnaţi la 12 luni de închisoare cu suspendare pentru că au recrutat lucrători din Europa de Est, fără a avea o autorizaţie.

Anchetatorii britanici susțin că Gaina și Hayat s-au îmbogățit prin subînchirierea unor case unor lucrători pe care îi recrutau pe Internet.

În schimbul unui comision, aceștia le promiteau oamenilor locuri de muncă bine plătite la o brutărie și cazare de calitate. Vizați erau, în special, oamenii lipsiți de posibilități care aveau puține cunoștințe sau care nu cunoșteau deloc limba engleză, a declarat Ian Waterfield, director de operaţiuni la GLAA (Gangmasters and Labour Abuse Authority), organismul anti-sclavie din Marea Britanie.

- Advertisement -

În 2015 şi 2016, Gaina şi Hayat au călătorit în România şi Republica Moldova pentru a recruta muncitori. Condițiile erau, de fapt, diferite decât cele promise. Lucrătorii au fost nevoiți să doarmă și câte 13 la un loc pe saltele puse direct pe podea, în apartamente din Leicester.

Sabina Gaina şi Badar Hayat au încasat peste 30.000 de euro. Cei doi sunt acuzați că „i-au îndatorat pe chiriaşi şi nu le-au lăsat altă opţiune decât să muncească pentru a-şi achita datoria”.

Marea Britanie a adoptat legi dure împotriva traficului de persoane în 2015. Sentința pronunțată vineri este prima de acest gen de la lansarea campaniei antisclavie în această țară care dorește să devină lider global în combaterea sclaviei.

Aproape 136.000 de oameni lucrează practic ca sclavi în Regatul Unit, arată statisticile grupului australian pentru drepturile omului Walk Free Foundation.

Mulţi dintre aceştia sunt imigranţi atraşi în Anglia cu promisiunea unei vieţi mai bune şi apoi forţaţi să muncească în spălătorii, pe şantiere, în hoteluri, saloane de manichiură şi ferme.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: