8.8 C
London
Tuesday, March 29, 2022
8.8 C
London
Tuesday, March 29, 2022

Un britanic dezvăluie că le-a dat un pantof cu bombă unor malaysieni

[quote_box_center]Un britanic condamnat în 2005 pentru tentativă de atentat a afirmat marţi în procesul ginerelui lui Osama ben Laden că le-a dat în 2001 un pantof cu bombă unor malaysieni, printre care un pilot de linie, care intenţionau să arunce în aer un avion.[/quote_box_center]

Saajid Badat, în vârstă de 34 de ani, a fost condamnat în 2005 la 13 ani de închisoare în Marea Britanie pentru că a planificat, înainte de a renunţa, să arunce în aer un avion în decembrie 2001 într-o acţiune care ar fi fost un dublu atac simultan, dacă Richard Reid ar fi reuşit, la rândul său, să explodeze un avion pe ruta Paris-Miami, de asemenea cu un pantof cu bombă.

- Advertisement -

Pură coincidenţă, mărturia lui Saajid Badat despre fapte din 2001 a fost făcută într-un moment în care cercetările pentru a găsi un avion al companiei Malaysian Airlines sunt în plină desfăşurare.

Saajid Badat, care beneficiază de eliberare anticipată, a vorbit marţi prin intermediul unei legături video de la Ambasada Statelor Unite la Londra. El a depus mărturie, luni, în procesul de la New York al lui Sulaiman Abu Ghaith, unul dintre ginerii lui ben Laden şi fost purtător de cuvânt al reţelei teroriste Al-Qaida.

Badat a explicat în mărturia sa că a primit doi pantofi cu încărcătură explozivă, când a mers în Pakistan, în decembrie 2001, în compania lui Reid, a unei familii din Mauritania şi a “câtorva malaysieni“.

Potrivit lui, malaysienii formau “propria lor echipă de patru sau cinci persoane, printre care un pilot” şi erau “pregătiţi să comită un act” terorist. “[pull_quote_right]Le-am dat malaysienilor unul din pantofii mei. Cred că era pentru a pătrunde în cabina piloţilor[/pull_quote_right]”, a continuat el, explicând că a venit cu al doilea pantof mai întâi în Olanda, apoi în Marea Britanie.

- Advertisement -
Sourcemediafax

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: