7 C
London
Sunday, January 16, 2022
7 C
London
Sunday, January 16, 2022

UE va supraviețui fără Marea Britanie, însă nu fără Franța

Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, spune că Uniunea Europeană ar fi “moartă” fără Franța, dar s-ar descurca fără Marea Britanie.

Cu puțin timp înainte de a pleaca de la conducerea Uniunii Europene, belgianul van Rompuy îi dă o palmă simbolică premierului britanic David Cameron, care în ultimele săptămâni amenință că, în lipsa unei reforme în relația Bruxelles-Londra, va face campanie în favoarea unui “Britix“.

- Advertisement -

Herman van Rompuy a pretins că o ieșire din UE a Marii Britanii doar ar “răni” proiectul european și l-a ironizat pe Cameron pentru declarația conform căreia și-a folosit dreptul de veto împotriva unei măriri a bugetului în 2011.

Cameron a aprins o scânteie de conflict cu mai mulți lideri UE după ce a anunțat că plănuiește să limiteze imigrația. Fostul președinte al Comisiei Europene, anglofilul Jose Manuel Barroso, l-a avertizat pe Cameron că face o “greșeală istorică” prin adoptarea unei abordări defensive față de Uniunea Europeană, care riscă să crească șansele unei ieșiri a britanicilor din UE.

Într-un discurs de adio susținut miercuri, la Paris, van Rompuy a insistat că principiul liberei circulații nu poate fi negociat.

[pull_quote_center]Fără Marea Britanie, Europa va fi rănită, chiar amputată – prin urmare trebuie făcut tot ce se poate pentru a evita asta. Dar vom supraviețui. Fără Franța, Europa – ideea europeană – ar fi moartă[/pull_quote_center] , a spus președintele CoE.

Cred că partenerii europeni sunt gata să examineze de o manieră serioasă solicitările importante ale Londrei, dar nu să negocieze principiile fundamentale ale UE“, a declarat van Rompuy.

Presa britanică scrie că David Cameron, în ciuda opoziției ferme a Bruxellesului, va anunța săptămâna aceasta că Marea Britanie urmează să plafoneze numărul de imigranți.

- Advertisement -
Sourcedcnews

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: