11.1 C
London
Friday, May 7, 2021

UE va supraviețui fără Marea Britanie, însă nu fără Franța

- Advertisement -

Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, spune că Uniunea Europeană ar fi “moartă” fără Franța, dar s-ar descurca fără Marea Britanie.

Cu puțin timp înainte de a pleaca de la conducerea Uniunii Europene, belgianul van Rompuy îi dă o palmă simbolică premierului britanic David Cameron, care în ultimele săptămâni amenință că, în lipsa unei reforme în relația Bruxelles-Londra, va face campanie în favoarea unui “Britix“.

- Advertisement -

Herman van Rompuy a pretins că o ieșire din UE a Marii Britanii doar ar “răni” proiectul european și l-a ironizat pe Cameron pentru declarația conform căreia și-a folosit dreptul de veto împotriva unei măriri a bugetului în 2011.

Cameron a aprins o scânteie de conflict cu mai mulți lideri UE după ce a anunțat că plănuiește să limiteze imigrația. Fostul președinte al Comisiei Europene, anglofilul Jose Manuel Barroso, l-a avertizat pe Cameron că face o “greșeală istorică” prin adoptarea unei abordări defensive față de Uniunea Europeană, care riscă să crească șansele unei ieșiri a britanicilor din UE.

Într-un discurs de adio susținut miercuri, la Paris, van Rompuy a insistat că principiul liberei circulații nu poate fi negociat.

[pull_quote_center]Fără Marea Britanie, Europa va fi rănită, chiar amputată – prin urmare trebuie făcut tot ce se poate pentru a evita asta. Dar vom supraviețui. Fără Franța, Europa – ideea europeană – ar fi moartă[/pull_quote_center] , a spus președintele CoE.

Cred că partenerii europeni sunt gata să examineze de o manieră serioasă solicitările importante ale Londrei, dar nu să negocieze principiile fundamentale ale UE“, a declarat van Rompuy.

Presa britanică scrie că David Cameron, în ciuda opoziției ferme a Bruxellesului, va anunța săptămâna aceasta că Marea Britanie urmează să plafoneze numărul de imigranți.

- Advertisement -
Sourcedcnews

ULTIMELE ȘTIRI

Related news