9.2 C
London
Saturday, January 29, 2022
9.2 C
London
Saturday, January 29, 2022

UE, tot mai aproape de destrămare, dupa “Brexit” urmează “Czexit”

Premierul ceh Bohuslav Sobotka a avertizat marți că, dacă Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană în urma referendumului din 23 iunie, o dezbatere asupra unui ‘Czexit‘ (prin analogie cu ‘Brexit’) este de așteptat și în Republica Cehă, transmite Agerpres.

Dacă Marea Britanie părăsește UE, o dezbatere asupra retragerii Republicii Cehe va fi așteptată în câțiva ani‘, a declarat Sobotka, citat de agenția cehă CTK, preluată de AFP.

Impactul riscă să fie într-adevăr enorm‘, a subliniat el, atrăgând în același timp atenția asupra consecințelor pe care le-ar putea avea o eventuală retragere a țării sale din UE, în special în sectorul economic și cel al securității.

- Advertisement -

Premierul ceh a semnalat totodată că, în cazul unei astfel de situații, Cehia riscă să reintre în ‘sfera de influență‘ a Rusiei. ‘Ar fi o negare absolută a evoluției de după 1989‘, data căderii regimului comunist la Praga, a afirmat el.

Un sondaj efectuat în octombrie 2015 de institutul STEM arăta că trei cehi din cinci sunt nemulțumiți de apartenența țării lor la UE. Sentimentul antieuropean, alimentat în special de fostul președinte eurosceptic Vaclav Klaus, șef de stat în perioada 2003 — 2013, este în prezent legat în special de criza migratorie.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourceromaniatv

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: