4.8 C
London
Sunday, December 5, 2021
4.8 C
London
Sunday, December 5, 2021

UE și Marea Britanie continuă negocierile pentru relația post-Brexit

Negociatorii britanici şi europeni au convenit să organizeze trei runde de negocieri – de câte o săptămână fiecare – în vederea stabilirii cadrului relaţiilor viitoare între Londra şii Bruxelles, au anunţat cele două părți, într-un comunicat.

În contextul crizei sanitare a covid-19, negocierile urmează să se desfăşoare prin videoconferinţă în săptămânile 20-24 aprilie, 11-15 mai şi 1-5 iunie.

- Advertisement -

Regatul Unit depune eforturi, după ce a părăsit Uniunea Europeană în ianuarie, să negocieze un acord de liber-schimb cu UE, însă între cele două părţi continuă să existe numeroase divergenţe.

Londra vrea ca un acord privind pescuitul – separat – să fie prelungit anual, un lucru pe care Bruxellesul îl consideră irealizabil.

Britanicii vor totodată să încheie acorduri separate cu privire la diverse puncte aflate în discuţie, în timp ce europenii vor un acord global – care să lase Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) ultimul cuvânt în interpretarea reglementărilor comunitare, se arată în comunicat, în contextul în care Londra a refuzat să semneze Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Datele celor trei runde de negocieri au fost stabilite în cadrul unei reuniuni între negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier şi omologul său britanic David Frost.

Cele două părţi s-au sprijinit pe activitatea tehnică efectuată de la primele reuniuni, pe baza textelor juridice care fac obiectul unui consens, se precizează în comunicat.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: