2.9 C
London
Saturday, November 27, 2021
2.9 C
London
Saturday, November 27, 2021

UE pune presiune pe Marea Britanie și lansează o ipoteză explozivă

Negociatorul şef al Brexitului din partea Uniunii Europene (UE) Michel Barnier a avertizat luni cu privire la riscul pe care-l reprezintă problema irlandeză în negocierile dintre Londra şi Bruxelles, relatează AFP.

Cadrul acordului trebuie să conţină o soluţie clară şi operaţională cu privire la Irlanda”, a declarat Barnier într-o conferinţă de presă în Irlanda.

Atât timp cât nu vom ajunge la acest acord, există un risc” ca negocierile să eşueze, a avertizat el, potrivit News.ro.

- Advertisement -

În opinia sa, ”numai o soluţie specifică Irlandei de Nord va funcţiona. Trebuie să ne punem de acord rapid, până în iunie, asupra mai multor puncte, asupra cadrului alinierii, vămilor şi reglementării”.

Regatul Unit şi UE spun că vor să evite reintroducerea unei frontiere ”dure” între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda vecină, un stat membru UE, în urma ieşirii regatului din Uniune la sfârşitul lui martie 2019.

Este vorba despre menţinerea Acordului de pace din 1998 care a pus capăt celor trei decenii de confruntări sângeroase între naţionalişti şi unionişti nord-irlandezi, consolidând legăturile între cele două teritorii.

În martie, britanicii au acceptat să se integreze în schiţa acordului retragerii din UE un ”spaţiu de reglementare comun” care să includă UE şi Irlanda de Nord – cel puţin până când se propune o soluţie satisfăcătoare acestei probleme.

Această soluţie – intitulată “backstop” – ”este pe masă din cauza liniilor roşii prezentate de Regatul Unit”, a subliniat Barnier, în contextul în care Londra a decis să părăsească Uniunea Vamală şi piaţa unică după Brexit.

Premierul irlandez Leo Varadkar a declarat, în această conferinţă de presă, că ”backstop nu este soluţia preferată de nimeni”.

El a subliniat că ”liniile roşii impuse de Regatul Unit sunt principalele obstacole” în calea unei soluţii iralndeze.

Duminică, într-un interviu pentru ziarul irlandez Sunday Independent, Barnier a subliniat că ”Brexitul a creat o problemă specifică în Irlanda, este deci responsabilitatea Regatului Unit să prezinte o soluţie practică”.

El a precizat că ”progrese substanţiale” este necesar să fie obţinute până la Consiliul european din iunie, când liderii europeni vor evalua dacă problema irlandeză a fost soluţionată.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: