5.6 C
London
Thursday, November 18, 2021
5.6 C
London
Thursday, November 18, 2021

UE îşi arată hotărârea de a nu face concesii Marii Britanii în termenii Brexitului

UE îşi arată hotărârea de a nu face concesii Marii Britanii în termenii Brexitului, anunţând Elveţia că va pierde accesul la piaţa unică dacă merge mai departe cu planurile de a impune controale asupra liberei mişcări a cetăţenilor UE, scrie The Guardian.

Negocierile Elveţia-UE – ce se desfăşoară de doi ani, dar ar putea avea nevoie de o soluţie în câteva săptămâni – ridică exact aceleaşi probleme ce vor apărea la discuţiile pentru ieşirea Regatului Unit din UE: gradul în care UK va trebui să accepte libera mişcare a cetăţenilor UE ca preţ pentru accesul la piaţa unică.

Elveţienii sunt disperaţi să ajungă la un acord pentru a da politicienilor săi timp să voteze legile necesare pentru a se încadra în termenul limită februarie 2017, impus de un referendum din 2014, al cărui rezultat este obligatoriu prin lege.

- Advertisement -

Elveţienii au votat la limită în referendumul din 2014 pentru restricţionarea imigraţiei – 50,3% voturi „pentru” – şi de atunci sunt în negocieri sterile cu UE pentru implementarea măsurii.

Elveţia este mult mai dependentă de UE pentru accesul la piaţa unică decât Uniunea de Elveţia, ceea ce înseamnă că Zurich-ul nu prea are pârghii de negociere.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a spus că negocierile nu vor deveni mai uşoare, deoarece „libera mişcare a oamenilor joacă acum un rol mai mare, în lumina iminentelor negocieri pentru Brexit”.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: