3.7 C
London
Monday, January 18, 2021

UE doreşte să negocieze cu Londra ‘cât mai repede posibil’

- Advertisement -

Liderii europeni ar putea ajunge la o înţelegere joi 15 decembrie, în cursul unei reuniuni “neoficiale” a Celor 27, asupra unui text care să ceară “deschiderea cât a mai repede posibil a negocierilor” cu Londra odată declanşat oficial procesul de ieşire a Marii Britanii din UE, a făcut cunoscut luni o sursă europeană, citată de AFP.

Reuniţi într-un summit joi la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern din UE vor dezbate cu prilejul unui dineu de lucru în 27 (fără premierul britanic Theresa May) un scurt text – încă nedefinitivat – care stabileşte câteva principii asupra modalităţilor Brexitului, potrivit acestei surse.

Textul subliniază că Cei 27 sunt “pregătiţi să negocieze” imediat după notificarea din partea Londrei cu privire la activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care va lansa negocierile în vederea separării de UE.

- Advertisement -

Consiliul European, care reprezintă ţările membre, urmează să adopte ulterior “liniile directoare pentru negociere“. După care, va solicita adoptarea “unei decizii autorizând deschiderea negocierilor cât mai repede posibil“, a precizat sursa europeană.

Am stabilit principiile generale ale negocierii la 29 iunie“, la primul summit european care s-a desfăşurat după votul britanic în favoarea Brexitului, a explicat aceeaşi sursă. “Acum, se mai mai multe precizări

Potrivit acesteia, “negociatorul-şef al Comisiei (Europene, francezul Michel Barnier) se va afla în prima linie, în coordonare cu ţările membre” de-a lungul negocierilor care ar putea dura cel puţin doi ani.

Guvernul Theresa May, care rămâne vag cu privire la strategia sa, a promis să deschidă procedura de divorţ de UE cel mai târziu la sfârşitul lunii martie 2017.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Related news