18.9 C
London
Tuesday, June 21, 2022
18.9 C
London
Tuesday, June 21, 2022

Tulpina Delta dominantă în Marea Britanie va strica vacanța europenilor

Tulpina Delta (indiană) a virusului este deja dominantă în Marea Britanie și se extinde și în alte state europene, determinând deja autoritățile portugheze să impună noi restricții.

Experții europeni citați de publicația Politico avertizează că această variantă mai periculoasă va deveni dominantă pe continent, dar cred că ea poate fi îmblânzită printr-o vaccinare susținută și prin controlarea eventualelor focare apărute.

- Advertisement -

Europenii care sunt îngrijorați că varianta Delta a virusului, cea identificată inițial în India, ar putea să le strice planurile de vacanță, pot fi relativ relaxați, dar numai dacă autoritățile vor merge înainte cu campania de vaccinare și vor reacționa rapid la apariția unor focare de infecție.

Aceasta este analiza celor mai mulți experți care privesc cu atenție la evoluția variantei care s-a extins în Marea Britanie și a dat peste cap planurile Londrei de a relaxa ultimele restricții.

Varianta Delta reprezintă acum 99% din noile infectări din Marea Britanie, care a ajuns să bifeze în jur de 10.000 de cazuri pe zi, în ultimele zile, în ciuda faptului că 60% dintre adulți sunt vaccinați cu ambele doze, iar 80%, cu cel puțin o doză.

Deocamdată, numărul deceselor a rămas scăzut și stabil în Marea Britanie, în general sub zece pe zi.

Spitalizările au crescut însă luna aceasta, iar o analiză din Scoția a sugerat că varianta Delta dublează riscul de internare.

Problemele din Marea Britanie ar putea avea legătură cu întârzierea cu care autoritățile au impus o interdicție de intrare în țară pentru persoanele care veneau din India în aprilie, momentul în care statul asiatic se afla la apogeul unui val pandemic devastator.

În prezent, statele europene, printre care Germania, Belgia sau Irlanda, au decis să fie cât mai precaute și au introdus reguli stricte pentru călătorii din Marea Britanie.

Și România a introdus Marea Britanie pe lista roșie.

În Germania, varianta Delta reprezintă deocamdată 6% din cazuri,

dar „proporția crește”, a avertizat vineri Lothar Wieler,, președintele Institutului Robert Koch. „Suntem, foarte atenți la Marea Britanie”, a spus și Steven Van Gucht, un virusolog belgian, purtător de cuvânt al guvernului federal de la Bruxelles pe tema COVID.

Așteptăm să vedem dacă Marea Britanie va putea controla acest val, ce măsuri iau. Dar în același timp monitorizăm și situația din Belgia”, a adăugat expertul.

Varianta Delta se extinde în Belgia

În ultimele săptămâni, Belgia s-a întors la o normalitate destul de apropiată de perioada de dinainte de COVID. Numărul de infectări a continuat să scadă, la fel și cel al spitalizărilor, dar experții anticipează o posibilă problemă.

În cazul unei noi creșteri a infectărilor, autoritățile ar avea dificultăți serioase în tentativa de a impune noi măsuri de prevenire a transmiterii virusului.

În prezent, în jur de 51% din populația Belgiei a fost vaccinată cu cel puțin o doză.

Optimism, datorită vaccinurilor

Spania, o țară expusă la intrările frecvente din Marea Britanie, se descurcă deocamdată în fața variantei Delta, a explicat Vicente Soriano, director pentru boli infecțioase la Universidad Internacional de la Rioja din Madrid.

Motivele ar fi rata crescută de vaccinare – în jur de 50% din populație a primit deja prima doză – și rata mare de imunitate obținută prin infectare anterioară. Expertul a precizat că în jur de 5-7% din cazurile de infectare din Spania sunt în prezent provocate de această tulpină.

Vremea caldă a jucat și ea un rol important, la fel și măsurile de prevenție care au rămas încă în vigoare. Spre exemplu, obligativitatea privind purtarea măștii de protecție în spații deschise va fi eliminată abia de la 26 iunie.

În Portugalia vecină,

lucrurile sunt ceva mai complicate. Guvernul a anunţat joi închiderea perimetrală a zonei metropolitane a capitalei Lisabona şi interzicerea intrărilor şi ieşirilor din această zonă la sfârşit de săptămână, din cauza relansării pandemiei şi prevalenţei variantei Delta (varianta indiană) în această regiune.

Autorităţile sunt preocupate în special de situaţia din capitală, unde rata infectărilor în ultimele 14 zile se apropie de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori.

În România,

numărul total de cazuri confirmate cu varianta Delta este încă mic. Institutul Național de Sănătate Publică a numărat 35 de cazuri, în condițiile în care activitatea de secvențiere genetică este redusă în România.

Oficialii INSP au asigurat că „în acest moment nu se poate vorbi despre transmitere comunitară, în România, a variantei Delta”.

Țara noastră are însă un handicap major, în comparație cu majoritatea celorlalte state UE – campania de vaccinare a încetinit dramatic. Potrivit datelor de pe 17 iunie, România a administrat cel puțin o doză către 23,9% din populație.

Ritmul zilnic este și el extrem de mic. România a administrat zilnic, în ultima săptămână, în jur de 0,18 doze la suta de locuitori.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: