18.1 C
London
Thursday, August 26, 2021
18.1 C
London
Thursday, August 26, 2021

Trei români, jaf în Londra, de 300.000 de lire

Totul s-a întâmplat în luna martie a acestui an când presa britanică relata despre o spargere la o casă de bijuterii, de unde hoții au reușit să fugă cu aur și diamante în valoare de 300.000 de lire sterline. Săptămâna trecută, doi dintre ei au fost identificați și arestați pe teritoriul României iar Curtea de Apel Iași a validat mandatele europene de arestare, acceptând procedura de extrădare.

Investigatorii englezi au spus încă de atunci că hoții au lăsat urme și că va fi o chestiune de timp până când aceștia vor fi prinși. Astfel că, după circa șapte luni de la lovitura dată la casa de bijuterii, indiciile au dus către doi bărbați din Bârlad.

- Advertisement -

Marian Sorin Munteanu (43 de ani) și Florin Cristin Neagu (46 de ani) au fost arestați săptămâna trecută și duși în regim de urgență la Curtea de Apel Iași, unde judecătorii i-au audiat și au decis extrădarea lor în Marea Britanie, pe motiv că învinuiții nu au dat detalii concludente despre jaful din luna martie de pe teritoriul englez.

Marian Sorin Munteanu a locuit până luna trecută în Londra și imediat ce a aflat că este căutat de poliție a revenit în România. El a spus în fața judecătorilor că nu a știut că este căutat de autorități, motivând că la adresa unde locuia, aveau domiciliul mai mulți conaționali și că aceștia nu i-ar fi comunicat că a fost căutat de anchetatori.

Jaful asupra casei de bijuterii a avut loc în data de 23 spre 24 martie 2019. Suspecții au închiriat un apartament în imediata vecinătate și au săpat un tunel până în încăperea bijuteriei, de unde au sustras „prada” apoi s-au făcut nevăzuți. Reprezentanții casei de bijuterii impută suspecților și stricăciunile de 16.000 de lire pe care aceștia le-au produs în urma intrării prin efracție, dar și pierderi comerciale în valoare de 20.000 de euro.

Hoții au lăsat urme care i-au dat de gol

Greșelile „autorilor” par să fi fost de începători, pentru că Florin Neagu a fost identificat pe imaginile de la camerele de supraveghere din zonă. Anchetatorii britanici au recurs la metoda de „recunoaștere facială” și căutându-l în baza de date, i-au stabilit identitatea când acesta a părăsit teritoriul Marii Britanii prin Eurotunel.

Suspecții ar fi acționat în weekend, când spațiul comercial era închis. Anchetatorii au găsit două găuri, una care ducea în bijuterie și una într-un hol comun, care ducea spre un etaj inferior.

Potrivit declarațiilor, se crede că cea de-a doua gaură a fost dată greșit, hoții neapreciind corect distanța unde trebuiau să iasă.O altă greșeală a hoților a fost închirierea unui alt apartament în apropiere, folosit ca centru de comandă, unde perfectau planurile. Actele de închiriere erau pe numele unuia dintre ei.

De asemenea, suspecții s-au deplasat în zilele jafului cu un autoturism Vw Passat, iar asigurarea era tot pe numele unuia dintre ei.Cel de-al treilea suspect, Nicolae Ș. (46 de ani) nu a mai apucat să fugă din Anglia.

El a fost reținut încă din luna aprilie.Cei trei bârlădeni, dacă vor fi găsiți vinovați, riscă până la 10 de ani de închisoare pentru fapta lor comisă în Marea Britanie.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumția de nevinovăție.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: