4.2 C
London
Saturday, November 27, 2021
4.2 C
London
Saturday, November 27, 2021

Trei chestiuni economice ce vor apărea în 2017 în Marea Britanie

Marea Britanie este cea care ne oferă cea mai mare ameninţare economică în 2017.

Creşterea inflaţiei. Rata de schimb mai mică a GBP, care va persista cu siguranţă, duce la o inflaţie mai mare prin importuri (previziune de 2,4% în 2017 şi 2,5% în 2018) care va dăuna puterii de cumpărare a gospodăriilor. Creşterea inflaţiei este, de asemenea, accentuată de preţurile globale mai mari ale mărfurilor (+4,70% în noiembrie 2016 în comparaţie cu noiembrie 2015).

Până acum, creşterea salariilor a fost îndeajuns de mare (+2,3% conform ultimelor date) pentru a compensa parţial inflaţia mai mare, dar s-ar putea să nu fie aşa în 2017 dacă prognozele legate de inflaţie se confirmă. Totuşi, pe termen mediu, e posibil ca GBP mai scăzută să  favorizeze substituţia bunurilor importate cu bunuri produse local, acolo unde e posibil.

Cu toate acestea, câştigul în termeni de putere de cumpărare nu va fi atât de substanţial

- Advertisement -

Îngrijorări legate de salarii. Într-o perioadă economică normală, ocuparea deplină a forţei de muncă este de aşteptat să ducă la salarii mai mari, dar e posibil să nu fie cazul acum, căci companiile britanice ar putea fi încurajate să amâne angajările datorită condiţiilor economice nesigure. Declanşarea Articolului 50 va avea, probabil, un efect psihologic semnificativ asupra companiilor britanice şi va avea ca rezultat o blocare a angajărilor.

Unii observatori indică rezistenţa pieţei muncii ca dovadă că Brexit nu are consecinţe reale.

Totuşi, aceştia uită că evenimentele au nevoie, de obicei, de şase luni pentru a avea un impact asupra pieţei muncii, chiar şi atunci când aceasta e flexibilă, ca în Marea Britanie. Aşadar, va fi necesar să aşteptăm publicarea datelor cu privire la şomaj de la ONS pe 18 ianuarie şi apoi în februarie pentru a evalua cu adevărat starea pieţei muncii din Marea Britanie.

Competitivitatea e în joc. În teorie, deprecierea lirei ar trebui să ajute economia britanică în această perioadă de nesiguranţă, dar câştigul real rămâne limitat pentru că elasticitatea preţurilor exporturilor este scăzută. Într-adevăr, un studiu condus de Oficiul de Responsabilitate Bugetară concluzionează că o scădere de 1% doar a preţului relativ are ca rezultat o creştere de 0,41% a exporturilor (cu excepţia produselor petroliere) după nouă trimestre.

Prin comparaţie, o scădere similară duce la o creştere de 0,8% a exporturilor în Franţa.

Aşadar, se poate concluziona că profitul prognozat în competitivitatea preţurilor pentru companiile britanice din cauza scăderii GBP nu va fi atât de decisiv precum s-a afirmat deseori. Impozitul mai mic pe profit poate constitui un stimulent pentru companiile britanice de a investi pe termen scurt, dar, pe termen mediu, Marea Britanie va trebui să implementeze un plan ambiţios de reindustrializare dacă nu va reuşi să ajungă la un acord favorabil de asociere cu UE.

Acest plan ar însemna cheltuieli necontrolate finanţate prin deficit ce ar creşte povara datoriei într-un context al tensiunilor din pieţele de obligaţiuni (randamentul pe 10 ani al obligaţiunilor suverane din Marea Britanie s-a înmulţit cu 2,3 de la cel mai scăzut punct anual al său) şi cu siguranţă o nouă scădere a ratingului de creditare pentru ţară.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: