2.6 C
London
Friday, January 28, 2022
2.6 C
London
Friday, January 28, 2022

Tratatul care ar putea obliga SUA și Marea Britanie să intre în război cu Rusia.

[quote_box_center]În contextul crizei din Ucraina și a iminenței unei intervenții militare a Rusiei, diplomațiile europene și presa internațională au făcut referire, frecvent, la Tratatul de la Budapesta și implicațiile politice și militare ale acestuia.[/quote_box_center]

Tratatul de la Budapesta privind asigurarea securității a fost semnat pe 5 februarie 1994, în Capitala Ungariei și îi obligă pe semnatari să-și respecte obligațiile luate în cadrul programului de dezarmare nucleară a fostelor republici sovietice după destrămarea URSS.

- Advertisement -

Documentul respectiv a fost semnat de Bill Clinton (președintele SUA), John Major (premierul Marii Britanii), Boris Elțîn (președintele Rusiei) și Leonid Kuchma (președintele Ucrainei).

Tratatul semnat de liderii celor patru state presupune garantarea securității și integrității granițelor Ucrainei, care se obliga să predea Rusiei armamentul său nuclear.

Memorandumul de la Budapesta este mai degrabă un document diplomatic decât un tratat propriu-zis, iar semnarea lui reprezintă un act fără precedent în diplomația și legislația internaționale.

- Advertisement -
Sourceevz

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: