13.1 C
London
Monday, June 27, 2022
13.1 C
London
Monday, June 27, 2022

Tommy Tomescu vrea drept de vot pentru romanii din Marea Britanie

Tommy Tomescu, directorul Centrului Comunitar Roman din Londra si prim-vicepresedinte al Consiliului Romanilor de Pretutindeni, a depus o plangere impotriva Marii Britanii, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), in care cere ca toti cetatenii UE rezidenti in Regatul Unit sa aiba drept de vot si de a fi alesi.

Mi-am depus aplicatia impotriva Regatului Unit, la CEDO, pentru ca nu a permis cetatenilor UE sa voteze la referendumul UE“, scrie pe Facebook Tommy Tomescu.

Acesta sustine ca acest gest reprezinta “ultima optiune dupa ce am epuizat toate caile de atac in instanta in Marea Britanie“.

- Advertisement -

Tomescu, medic stomatolog rezident in Marea Britanie, sustine ca prin plangerea sa critica faptul ca autoritatile britanice nu le-au oferit lui si multor altor cetateni UE care locuiesc legal in Regatul Unit mai multe drepturi.

Acestea sunt: dreptul de a vota in alegerile parlamentare, dreptul de a candida la aceste alegeri si dreptul de a vota intr-un viitor referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE.

De altfel, potrivit unui sondaj recent, dat publicitatii duminica, mai mult de jumatate dintre cei intervievati (51%) sunt in favoarea ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana.

Un argument al lui Tomescu este acela ca, in prezent, britanicii, irlandezii, maltezii si cipriotii – dintre cetatenii UE – au dreptul de a vota la alegerile parlamentare din Regat si sa candideze pentru Parlament.

Toti ceilalti cetateni ai Uniunii, care sunt rezidenti legali in Regatul Unit, nu au asemenea drepturi democratice in ce priveste alegerile parlamentare, desi au voie sa voteze in alegerile municipale si europene“, sustine medicul roman.

De asemenea, acesta arata ca este contrar legilor UE si deciziilor CEDO ca restul cetatenilor Uniunii sa nu aiba dreptul de vot in alegerile parlamentare sau sa candideze, ori sa poata vota la referendumul privind apartenenta la UE.

Trebuie spus, insa, ca Cipru este inca din 1961 membru al Commonwealth-ului, o organizatie interguvernamentala formata din 52 de state membre, in mare parte foste teritorii ale Imperiului Britanic.

De asemenea, si Malta este in continuare membru al Commonwealth of Nations.

Daca cetatenii acestor doua tari au dreptul de a vota si de a fi alesi la alegerile parlamentare britanice, dar si de a vota la referendumul privind apartenenta la UE, daca au trait pentru mai mult de 5 ani in Marea Britanie, desi nu sunt cetateni, motivul este unul simplu: tarile lor fac parte din Commonwealth.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: