4.2 C
London
Saturday, November 27, 2021
4.2 C
London
Saturday, November 27, 2021

Theresa May, va porni un război al taxelor dacă UE nu-i va da ce vrea în negocieri

Armele pe care Marea Britanie le va folosi în negocierile cu UE – taxele şi imigranţii.

Milioanelor de muncitori stră­ini care se tem că Bre­xitul va însemna pier­derea lo­cului de muncă din Marea Britanie, Theresa May nu le-a oferit nicio certitudine. Însă pre­mierul britanic a făcut clar că Brexitul va fi unul total şi a ameninţat UE că dacă nu-i va da ce vrea în negocieri va porni un război al taxelor.

Berlinul a lăsat să se înţeleagă că ia şi el considerare reducerea taxelor pentru com­panii.

Într-un discurs aşteptat să ofere detalii despre planul de Brexit al guvernului de la Londra, premierul May a avertizat ieri că mai degrabă ar părăsi UE fără niciun acord comercial decât să accepte unul care dezavantajează Marea Britanie.

- Advertisement -

Iar dacă acest lucru se va întâmpla, Marea Britanie va lua în considerare adoptarea unui alt model economic, ceea ce ar presupune reducerea taxelor pentru atragerea de investiţii din UE. Adică Marea Britanie ar deveni un paradis fiscal.

„Avem spaţiu pentru reducerea taxelor de care am vrea să profităm“, a spus Schaeuble.

La Londra, premierul May a făcut clar că Marea Britanie va părăsi piaţa unică europeană deoarece dacă rămâne în acest spaţiu va trebui să se supună legislaţiei UE. Or Marea Britanie vrea să fie stăpâna propriilor legi. Pentru aceasta au votat britanicii. În schimb, May va încerca să obţină un acord ambiţios de comerţ liber cu UE.

După Brexit, Marea Britanie ar continua să efectueze plăţi către UE, dar în sume mici, în schimbul accesului la unele programe. Un element important al noii relaţii va fi „cel mai bun acces posibil la piaţă pe baze complet reciproce“, a spus politicianul. Ea va încerca să obţină de la UE un acord vamal mai special. Aceasta pentru că dacă ar fi membru cu drepturi şi obligaţii depline al unei uniuni vamale Marea Britanie nu va mai putea încheia acorduri comerciale. Cu toate acestea, May vrea acces fără tarife la pieţele din UE.

În legătură cu această idee un parlamentar britanic laburist a remarcat că dacă Marea Britanie părăseşte piaţa unică a UE nu va avea nicio influenţă asupra regulilor de pe o piaţă unde se duc aproape jumătate din exporturile sale, notează The Guardian.

După Brexit, Marea Britanie va reintroduce controale privind imigraţia pentru cetăţenii UE, a menţionat May, precizând că în timpul Brexitului vor fi menţinute drepturile muncitorilor.

Ea vrea garantarea drepturilor cetăţenilor UE în Marea Britanie şi garantarea drepturilor britanicilor care locuiesc în Europa cât mai curând posibil.

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat de multe ori că Marea Britanie va primi acces la piaţa unică doar dacă acceptă cele patru libertăţi ale UE, printre care cea de mişcare.

May a asigurat că va exista un al doilea vot în parlamentul britanic pentru acordul final privind Brexitul.

Reacţiile internaţionale la discursul lui May au venit rapid. Germania, prin ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier, a lăudat faptul că premierul britanic a oferit Europei „în sfârşit un pic mai multă claritate“ în ceea ce priveşte Brexitul.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourcezf

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: