15.4 C
London
Sunday, July 3, 2022
15.4 C
London
Sunday, July 3, 2022

Theresa May susţine un acord grabnic cu privire la situaţia cetăţenilor UE din Marea Britanie

Premierul britanic Theresa May s-a declarat în favoarea unui acord grabnic privind situaţia cetăţenilor din alte state UE ce locuiesc în Marea Britanie şi a cetăţenilor britanici care locuiesc în alte ţări din Blocul comunitar, relateză cotidianul Financial Times, citând o notă diplomatică.

Trebuie, ca încă dintr-o fază timpurie a negocierilor, să oferim asigurării cetăţenilor noştri că vor avea dreptul de a rămâne (indiferent de ţara în care locuiesc)“, a declarat Theresa May la summitul UE de la Bruxelles, potrivit unei note diplomatice.

La intervenţia scurtă a premierului britanic nu a existat o reacţie directă a celorlalţi lideri UE, care după plecarea Theresei May au avut o discuţie de 20 de minute privind procesul de Brexit, în urma cărora a fost confirmat Michel Barnier drept negociatorul Uniunii Europene în cadrul viitoarelor negocieri privind separarea Marii Britanii de Blocul comunitar.

- Advertisement -

Deşi nu a existat un răspuns imediat la afirmaţia lui May privind drepturile expaţiilor, ulterior, premierul suedez Stefan Lofven a comentat că a fost “un mesaj foarte pozitiv“. Pe de altă parte, un lider european mai sceptic a afirmat că “Ea încearcă. Dar nu va primi un răspuns“.

Suplimentar, premierul britanic a reasigurat liderii din Letonia şi Lituania de sprijinul Marii Britanii în ceea ce priveşte planurile NATO de descurajare a agresivităţii Rusiei în regiune.

Separat, Theresa May a discutat cu Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, căruia i-a spus că susţine cererea acestuia ca europarlamentarii să joace un rol mai important în negocierile pentru Brexit.

Pe de altă parte, liderii UE au declarat că negocierile privind ieşirea Marii Britanii se vor purta pe baza “spiritului de încredere şi unitate“, notează BBC News online.

La finalul discuţiei pe tema Brexit, la care au participat toţi liderii UE, cu excepţia lui May, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că “scurta reuniune informală” a “reconfirmat principiile noastre, însemnând indivizibilitatea celor patru libertăţi, echilibrul între drepturi şi obligaţii şi regula ‘niciun fel de negocieri fără notificare‘”.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: