12.9 C
London
Friday, October 22, 2021
12.9 C
London
Friday, October 22, 2021

Theresa May a dezvăluit proiectul de lege Brexit care conține două articole

Proiectul de lege pentru declanșarea Brexit propus de Guvernul May arată că între legislativul și executivul britanic există probleme de exercitare a puterii.

The Mirrora prezentat azi, 26 ianuarie, proiectul de lege pentru declanșarea Brexit pe care Cabinetul May l-a depus în Parlament. Proiectul pare făcut în bătaie de joc. Documentul conține doar două articole și are opt rânduri a 130 de cuvinte.

Astfel, notează The Mirror, miniștrii s-au ținut de cuvânt și au făcut legislația pentru Brexit cât mai scurtă posibil, pentru a împiedica parlamentul să modifice și să modeleze procesul de ieșire din UE.

- Advertisement -

Iată ce prevăd cele două articole:

  • Primul ministru poate notifica, potrivit articolului 50 din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, că Marea Britanie intenționează să iasă din UE.
  • Această secțiune are ca efect orice prevedere făcută potrivit “Community Act 1972”, sau a oricărui alt act normativ

Cu alte cuvinte, legea ar urma doar să acorde guvernului puterea de a declanșa procedura de ieșire din UE. Parlamentarii nu au la dispoziție decât cinci zile pentru a aduce amendamente la lege, pentru ca apoi să fie votată în plen, potrivit procedurii propuse de guvern și care va fi votată imediat în parlament.

Reticența extremă a acestui guvern de a implica parlamentul în acest proces este un afront la adresa suveranității și a democrației parlamentare”, a declarat liderul liberal-democrat Tim Farron.

David Davis, secretarul Brexit, a declarat: “Am introdus un proiect de lege în Parlament, care ne va permite să declanșăm în mod oficial articolul 50 până la sfârșitul lunii martie. Am încredere că Parlamentul, care a sprijinit referendumul, va respecta decizia luată de poporul britanic și va trece repede legislația.”

Liderul laburist Jeremy Corbyn le-a spus parlamentarilor săi să voteze împotriva calendarului propus de conservatori, pentru a permite o dezbatere mai lungă.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourceagerpres

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: