15.4 C
London
Sunday, July 3, 2022
15.4 C
London
Sunday, July 3, 2022

Theresa May a anuntat ruperea totala a Marii Britanii de Uniunea Europeana

In discursul sustinut marti pe tema Brexitului, premierul britanic Theresa May a anuntat ruperea completa a Regatului Unit de Uniunea Europeana si paresirea pietei unice europene.

In urma cu 6 luni, poporul britanic a votat pentru schimbare. Au votat pentru ca tara noastra sa aiba un viitor mai luminos. Au votat pentru a parasi Uniunea Europeana si pentru a imbratisa lumea. Si au facut-o in mod constient: acceptand ca drumul pe care urmeaza sa il parcurgem este plin de necunoscute, dar avand incredere ca va duce catre un viitor mai bun pentru copiii si nepotii lor. Este treaba guvernului pentru a duce la indeplinire aceste lucruri. Asta inseamna mai mult decat sa ne negociem noua noastra relatie cu UE. Inseamna sa facem un pas in spate si sa ne intrebam ce fel de tara dorim sa fim“, si-a inceput discursul Theresa May.

Theresa May a anuntat, in discursul pe care l-a sustinunt pe tema iesirii Marii Britanii din UE, ca nu va negocia un acord prin care sa ramana “jumatate inauntru si jumatate in afara” Uniunii Europene.

- Advertisement -

Urmarim un parteneriat nou si egal intre o Mare Britanie independenta, autoguvernata, globala si prietenii si aliatii nostri din UE“, a spus Theresa May. “Nu o apartenenta partiala la Uniunea Europeana, nu calitatea de membru asociat al Uniunii Europene sau orice altceva care sa ne lase jumatate inauntru, jumatate in afara. Nu urmarim sa adoptam un model de care se bucura deja alte tari. Nu urmarim sa ne agatam de fragmente ale statutului de membru atunci cand iesim“.

Premierul britanic a prezentat 12 prioritati cu privire la procesul de Brexit pe care May, cele mai importante fiind parasirea pietei comunitare a Uniunii Europene si a uniunii vamale.

Ceea ce propun nu poate insemna statutul de membru al pietei unice. In schimb, vrem cel mai mare acces posibil, printr-un acord de comert liber cuprinzator, indraznet si ambitios”, a spus May, adaugand ca acordul ar putea include elemente ale actualelor aranjamente ale pietei unice, in anumite domenii.

Premierul a mai spus ca apartenenta la uniunea vamala ar restrictiona Marea Britanie si ca tara trebuie sa isi dezvolte relatiile comerciale cu pietele globale de export aflate in dezvoltare.

Una din temele centrale ale strategiei pentru Brexit anuntata de Theresa May va fi si restabilirea controlului asupra frontierelor Marii Britanii.

In ceea ce priveste imigratia, Theresa May a insistat ca Marea Britanie a fost mereu o tara deschisa si toleranta, dar a avertizat ca, atunci cand nivelurile acestui fenomen este prea ridicat, sprijinul pentru granitele deschise ”se clatina”, explicand ca publicul le-a transmis politicienilor ca acest lucru s-a intamplat inaintea si in timpul referendumului privind Brexit.

May a mai apreciat ca restul statelor UE nu inteleg neaparat de ce britanicii au votat asa cum au votat si sunt ingrijorate, acum, fata de ceea ce poate insemna Brexitul pentru viitorul Europei. Insa ea spune ca Brexitul nu va conduce la o ”destramare si mai mare” a proiectului european si insista ca ea nu sustine acest lucru.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: