5.3 C
London
Monday, April 4, 2022
5.3 C
London
Monday, April 4, 2022

Testul H&S pentru cardul CSCS

Muncitorii din sectorul constructiilor din Anglia vor obtine mai greu cardul CSCS.

La prima vedere, se pare ca se schimba doar denumirea cardului, dar de fapt, se schimba mai multe aspecte. Cum ii va afecta acest lucru pe romanii care lucreaza in industria constructiilor?

Se schimba cardul:

Cardul CSCS (Construction Skills Certification Scheme), cunoscut de toate persoanele angajate in sectorul constructiilor, este un instrument obligatoriu pentru constructorii din Anglia si este solicitat de angajatori. Acest lucru confirma faptul ca ai trecut testul de competente profesionale in domeniul sanatatii, siguranta si mediu (CITB health, safety & environment test).

- Advertisement -

Din 1 iulie 2014, intrarea in vigoare a modificarilor si completarilor poate avea un impact negativ asupra sistemului din prezent. Incepand cu data respectiva, cardul verde (Construction Site Operative – CSO) nu va mai fi emis.

Acest card va fi inlocuit de unul (tot de culoarea verde) pe care scrie „labourer“. Cardul nou va fi disponibil doar pentru lucratorii auxiliari, care nu au nevoie de nici o calificare profesionala.

Conform acestei scheme care coordoneaza activitatea societatilor, aceste schimbari sunt necesare pentru a se asigura ca cardul va fi obtinut doar de lucratorii auxiliari. [pull_quote_center]Multi lucratori in constructii, care presteaza munca calificata, pana acum au cerut si au primit cardul verde, iar acesta a fost cel mai simplu mod de a ajunge la lucru in domeniul constructiilor,[/pull_quote_center] ,se precizeaza in raportul societatii cu privire la aceste modificari.

Carduri noi – mai multe cerinte:

Dupa 1 iulie, cerintele pentru a obtine cardul, vor fi mai multe. In prezent, in scopul de a obtine un card CSCS, era suficient sa obtii recomandarea angajatorului – o dovada ca lucrezi in cadrul societatii care opereaza in domeniul constructiilor, iar cardul, dupa trecerea testului si completarea unei cereri, se emitea in timp util. Un nou tip de card va fi disponibil numai la prezentarea dovezii de calificare sau formare profesionala, chiar si pentru lucratorii auxiliari.

Lucratorii auxiliari care doresc sa obtina un card CSCS, vor trebui sa treaca testul CITB si sa furnizeze dovezi de absolvirea cursurilor suplimentare. Va fi creditata prima etapa de calificare in Sanatate si Securitate intr-un mediu de constructii (QCF/SCQF Level 1 Award Health and Safety in a Construction Environment) sau cursuri de o zi in securitatea la locul de munca (Site Safety Plus Health and Safety Awareness Course).

Privind calificarea ar trebui sa iei legatura cu colegiul local, centrul de pregatire sau agentia pentru ocuparea fortei de munca (in engl. Jobcentre Plus). Ei pot oferii mai multe informatii despre posibilitatile de calificare si cat de mult va costa acest lucru.

O lista cu societatile autorizate care pot oferii aceasta calificare, poate fi gasita aici:

Daca detii vechiul tip de card verde, acesta va fi valabil pana la data expirarii. Este important de stiut ca acest card CSCS poate fi reinnoit cu 6 luni inainte de data expirarii. In cazul in care cardul verde este valabil pana la sfarsitul anului 2014, inca mai poti trimite cererea si de a obtine cardul existent. In acest caz, nu trebuie sa furnizeze dovezi ale calificarilor de mai sus, iar cardul de tip vechi va fi valabil timp de cinci ani.

Daca esti lucrator calificat, lucrezi in domeniul constructiilor si detii un certificat de calificare (National vocational qualification – NVQ), cardul verde detinut pana acum nu va mai fi valabil. Pentru a alege cardul si testul potrivit cu calificarea ta, intra aici:http://www.cscs.uk.com/cardfinder

Testul H&S CSCS se da folosind calculatorul si este format dintr-un set de 40 de intrebari.Testarea are varianta tradusa in casca in limba romana.
Conform legislatiei din UK si a normelor de protectie a muncii, nimeni nu are voie sa munceasca sau sa viziteze un santier de constructii fara sa fie detinatorul unui Card CSCS. Cardul CSCS certifica faptul ca ati trecut Testul de Sanatate si Siguranta (Health and Safety Test) si sunteti apt sa munciti in constructii pentru ca sunteti instruit in normele de sanatate si siguranta de pe santier.

Pentru sustinerea testul de sanatate si siguranta poti sa te inregistrezi pe Internet:http://www.cscs.uk.com sau sa suni la numarul 0344 994 4488.

Costul este de 17,50£ pentru test, plus 30£ pentru card (dupa ce ai trecut testul si ai complectat formularul pentru obtinerea cardului). Poti sa te inregistrezi on-line doar dupa ce ai obtinut un numar de asigurare nationala, iar in cazul in care inca il astepti – inregistreza-te prin telefon si spune ca vei avea un numar de asigurare in curand.

[pull_quote_center]Daca doresti sa sustii testul in limba romana, nu uita sa bifezi in sectiune de nevoi speciale (in engl. Special Needs) si sa alegi limba (in engl. Exam voiceover language).[/pull_quote_center]

Inainte de a cumpara, tebuie sa te gandesti, care nivel de carte sau DVD-ul ai nevoie. Exista doua niveluri diferite – operatori si specialisti (in engl. oparatives and specialists) sau manageri si profesionisti (in engl. managers and professionals). Carti si DVD-uri pot fi cumparate de la librarii Waterstone , WHSmith si on-line http://citbstore.pearsonvue.com/default.asp.
Odata cand te ai inregistrat si astepti testarea, nu ramane altceva, decat sa inveti. Testele vor fi la fel ca si in program, asa ca va trebui sa te bazezi pe memorie.

Dupa trecerea testului, va trebui sa complectezi formularul, apoi sa lipesti poza ta, sa-l trimiti si sa astepti sa vina cardul. Trebuie sa trimiti formularul nu mai tarziu de doi ani de la data sustinerii testului. Formularul de cerere pot fi descarcat de la adresa:http://www.cscs.uk.com/cards/application . In trecut, dupa trecerea testului, se acorda un certificat de hartie cu un numar – certificatul era valabil in domeniul constructiilor. Acum este necesar sa astepti cardul, iar apoi poti incepe sa lucrezi.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: