4.2 C
London
Saturday, November 27, 2021
4.2 C
London
Saturday, November 27, 2021

Supermarketurile britanice Sainsbury’s şi Asda se unesc pentru a forma cea mai mare companie de profil

Sainsbury’s, a doua cea mai mare companie de supermarketuri din Marea Britanie, a convenit preluarea Asda, filiala locală a grupului american Walmart, pentru 7,3 miliarde de lire sterline, pentru a forma cel mai mare grup de profil de pe piaţa britanică în funcţie de cota de piaţă, peste liderul actual Tesco, transmite Reuters.

Combinarea dintre al doilea şi al treilea mare grup de supermarketuri din Marea Britanie ar putea genera economii şi o putere concurenţială mai mare în faţa companiilor germane cu discount, dar şi faţă de Tesco, care a cumpărat compania de comerţ engros Booker.

Acordul în numerar şi acţiuni oferă şi o posibilă cale de ieşire pentru Walmart, a cărui divizie Asda, cumpărată în 1999 pentru 6,7 miliarde de lire, nu a reuşit să se dezvolte din cauza companiilor cu discount Aldi şi Lidl, care atrag clienţii cu venituri mai reduse.

Acţiunile Sainsbury au crescut cu până la 21%, la 327,1 pence pe unitate, în prima parte a tranzacţiilor de luni, cel mai ridicat nivel atins după iulie 2014, în timp ce acţiunile rivalilor Tesco şi Morrisons (locul patru pe piaţă) au scăzut.

- Advertisement -

Walmart va primi 3 miliarde de lire în numerar şi o participaţie de 42% la grupul nou format, tranzacţie care evaluează Asda la circa 7,3 miliarde de lire.

Directorul general al Sainsbury’s, Mike Coupe, va fi CEO al noii companii, care va păstra brandurile Sainsbury’s şi Asda.

Tranzacţia are loc în condiţiile în care cele mai mari patru companii britanice de supermarketuri pierd cotă de piaţă în favoarea Aldi şi Lidl şi trebuie să se adapteze şi cererii tot mai mari pentru comerţul electronic şi dezvoltarea Amazon.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: