6.9 C
London
Wednesday, January 26, 2022
6.9 C
London
Wednesday, January 26, 2022

Studentii romani si bulgari din Marea Britanie au de suferit

[quote_box_center]In luna noiembrie, autoritatile de la Londra au anuntat ca au suspendat acordarea de imprumuturi pentru circa 7.500 de studenti din cele doua tari[/quote_box_center]

Astfel, potrivit sursei citate, studentii “sunt nevoiti sa aleaga intre mancare si cartile de studiu“, astfel ca s-au revoltat fata de decizia guvernului britanic.

- Advertisement -

Una dintre studentele bulgaroaice, Stanimira Karaivanska, s-a declarat “foarte suparata”, afirmand ca se baza pe banii respectivi pentru a merge la facultate. Ajutorul sau financiar de peste 2.500 de euro pentru trei luni a fost blocat.

Astfel, Stanimira a fost nevoita sa rateze cateva cursuri din cauza ca nu putea plati transportul – trenul sau autobuzul – pana la facultate. La fel ca alti studenti aflati in situatia sa, tanara din Bulgaria crede ca plateste astfel pentru decizia “discriminatorie” luata de autoritatile care vor astfel sa trateze dur imigratia, inaintea alegerilor europarlamentare din luna mai.

Din luna noiembrie, masura a fost extinsa si include studenti din toate tarile Uniunii Europene, chiar daca se aplica doar celor care studiaza la institutii private. In schimb, studentii romani si bulgari sunt afectati indiferent de tipul facultatii la care invata.

Guvernul britanic a transmis insa ca este vorba doar despre o masura de precautie, care va ramane in vigoare in timp ce aceia afectati isi dovedesc eligibilitatea pentru asemenea imprumuturi.

Finantarea se acorda doar acelor studenti care au trait in Marea Britanie timp de cel putin trei ani, iar banii trebuie inapoiati odata ce acestia incep serviciul.
Romanca Liliana Gabor, studenta in Londra, este de parere ca taierea finantarii este menita sa descurajeze studentii sa-si continue studiile in Marea Britanie: “Nu cred ca ne vor“.

De asemenea, Andrei Ioan Stan, liderul filialei britanice a Ligii Studentilor Romani din Strainatate, spune si el ca Marea Britanie [pull_quote_right]vizeaza doar studenti romani si bulgari, dintre cele 28 de tari (ale UE)[/pull_quote_right] El a mai subliniat ca masurile au fost anuntate cu doua luni inainte ca restrictiile impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii sa fie ridicate.

In luna februarie, autoritatile de la Bucuresti au cerut Comisiei Europene clarificarea acestei situatii, legislatia Uniunii Europene aratand ca masurile guvernului britanic ar putea fi discriminatorii vizavi de romani.

La jumatatea lunii noiembrie, imprumuturile pentru studentii romani si bulgari din Marea Britanie au fost inghetate, deoarece autoritatile au observat o crestere “suspecta” a numarului acestora.

- Advertisement -
Sourceziare

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: