12.2 C
London
Wednesday, November 10, 2021
12.2 C
London
Wednesday, November 10, 2021

State din UE vor elimina interdicţiile

Şase state membre ale Uniunii Europene au decis să elimine interdicţiile privind vânzarea în lipsă, introduse în luna martie, când se înregistra o volatilitatea crescută pe pieţele financiare ca urmare a măsurilor de carantină introduse pentru a lupta împotriva pandemiei de Covid-19, transmite Reuters.

Autoritatea europeană pentru valori mobiliare şi pieţe (ESMA) a precizat că Austria, Belgia, Franţa, Grecia şi Spania au decis să nu reînnoiască interdicţiile privind vânzarea în lipsă care expiră luni la ora 21:59 GMT, potrivit agerpres.ro.

- Advertisement -

Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Franţa (AMF) a informat că după implementarea interdicţiei a observat o revenire treptată la normal a operaţiunilor de tranzacţionare.

Pieţele şi-au redus parţial pierderile, volumele de tranzacţionare şi volatilitatea au revenit la nivele care sunt încă mari comparativ cu situaţia de la mijlocul lunii februarie dar acest lucru reflectă incertitudinile participanţilor în contextul actual“, a informat AMF într-un comunicat de presă.

Italia, ţară unde interdicţia privind vânzarea în lipsă urma să expire la data de 18 iunie, a decis şi ea să elimine mai repede această interdicţie şi să se alinieze astfel cu celelalte cinici state, a precizat ESMA.

Interdicţiile introduse de cele şase ţări membre UE i-au făcut pe traderi să se confrunte cu o situaţie care variază de la o ţară la alta, în condiţiile în care piaţa europeană de valori mobiliare ar trebui să fie una obstacole.

În special Germania şi Marea Britanie au refuzat să interzică vânzarea în lipsă.

Vânzarea în lipsă (short-selling) permite unui investitor să vândă pe piaţă acţiuni pe care nu le are în proprietate la momentul efectuării tranzacţiei, dar pe care acesta le-a împrumutat în prealabil, urmând ca, ulterior, să le răscumpere la un preţ mai mic pentru a le da înapoi celui de la care le-a împrumutat în prima fază.

Astfel, o acţiune vândută în lipsă la un preţ de 10 euro şi răscumpărată ulterior, când nu mai valorează decât 8 euro, aduce investitorului un câştig de 2 euro.

Vânzarea în lipsă (short selling) este o practică perfect legală, dar foarte riscantă, fiind acuzată că provoacă căderea celor mai fragile acţiuni şi că agravează instabilitatea pe pieţele financiare.

Vânzarea în lipsă a fost interzisă în mai multe ţări în timpul crizei financiare din 2008 – 2009.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: