15.4 C
London
Sunday, July 3, 2022
15.4 C
London
Sunday, July 3, 2022

Startul războiului, SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat ţinte din Siria

SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat sâmbătă dimineaţă mai multe zone din Siria care se presupune că ar avea legătură cu armele chimice pe care regimul sirian este acuzat că le-a folosit împotriva civililor din Duma în urmă cu o săptămână, anunţă Agerpres.

O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat, sâmbătă dimineaţă, un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc.

Anunţul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad.

Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.

- Advertisement -

Ofensiva a combinat atacuri aeriene şi lansări de rachete de pe nave aflate în Marea Mediterană, conform unor surse militare citate de CNN şi preluate de EFE. Un oficial din administraţia americană, citat de AFP, a precizat că operaţiunea a vizat ţinte multiple şi a fost realizată cu diferite tipuri de muniţie, notând că au fost folosite şi rachete de croazieră Tomahawk.

Loviturile efectuate de aliaţii NATO s-au încheiat sâmbătă dimineaţa, a declarat generalul Joe Dunford, şeful Statului Major american, citat de AFP. Generalul, care l-a avut alături la Pentagon pe ministrul Apărării, Jim Mattis, a indicat că nicio altă operaţiune nu era prevăzută pentru moment. El a precizat că aliaţii au avut grijă să evite să atingă forţele ruse, prezente masiv în Siria, dar că Moscova nu a fost avertizată înainte de intervenţie.

Regimul de la Damasc a denunţat sâmbătă operaţiunea militară a SUA, Franţei şi Marii Britanii.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: