18 C
London
Friday, July 1, 2022
18 C
London
Friday, July 1, 2022

șomajului din Marea Britanie, la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani

Rata şomajului în Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape cinci ani în trimestrul patru din 2020, după ce pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat semnificativ piaţa forţei de muncă.

Conform datelor publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), rata şomajului a urcat la 5,1%, de la 5%, în linie cu estimările analiştilor. Este cel mai ridicat nivel din primul trimestru din 2016.

- Advertisement -

Pe statele de plată ale companiilor erau în ianuarie cu 726.000 mai puţini angajaţi decât la începutul pandemiei, în special tineri sub 25 de ani, arată datele ONS.

Comparativ cu decembrie, numărul angajaţilor a crescut luna trecută cu 83.000, economiştii apreciind că piaţa forţei de muncă a avut o evoluţie mai bună decât s-a estimat, şomajul fiind menţinut la un nivel relativ redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă.

Ianuarie 2021 a fost a doua lună consecutivă de creştere a numărului angajaţilor şi s-a înregistrat cel mai semnificativ avans din ianuarie 2015.

Schema de sprijinire a locurilor de muncă reprezintă cea mai scumpă măsură de sprijin economic adoptată în Marea Britanie, iar până la expirarea programului, în 30 aprilie, costurile sunt estimate la 70 miliarde de lire sterline. În prezent, aproximativ 1,9 milioane de angajaţi sunt în această schemă.

Perspectivele economiei britanice devin mai clare şi, cu sprijinul continuu al Ministerului de Finanţe, este posibil ca prognoza Băncii Angliei privind un nivel al şomajului de 7,75% să se dovedească prea pesimistă“, a apreciat Jon Hudson, manager de fond la Premier Miton.

Numărul locurilor de muncă vacante în perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021 era cu 26% mai redus decât în urmă cu un an, un declin mai redus decât cel de aproape 60% înregistrat în vara lui 2020.

Creşterea salariilor a fost cea mai solidă din 2008. Câştigurile totale, incluzând bonusurile, au urcat cu 4,7% în trimestrul patru din 2020, faţă de perioada similară din 2019.

În perioada octombrie – decembrie 2020, numărul şomerilor a atins 1,74 milioane, în creştere cu 454.000 faţă de trimestrul patru din 2019.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat luni că speră la o revenire la o viaţă aproape normală până la sfârşitul lui iunie în Anglia, cu prilejul prezentării strategiei sale de ieşire din izolare care se vrea “prudentă“, dar “ireversibilă” şi care va începe prin redeschiderea şcolilor la începutul lui martie.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: