13.1 C
London
Monday, June 27, 2022
13.1 C
London
Monday, June 27, 2022

Solutii inteligente pentru combaterea poluarii in Londra

Poluarea este una dintre marile probleme ale metropolelor.

Conform unei analize publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in mai 2015, aproape 90% din populatia urbana din lume respira aer cu niveluri de poluanti mult mai mari decat pragurile recomandate si aproximativ 7 milioane de persoane mor anual din cauza efectelor poluarii aerului.

Cifrele sunt ingrijoratoare, mai ales in contextul in care peste 50% din populatia lumii traieste in orase, iar pana in 2050 procentul va ajunge la 70%.

Orasele au capacitatea de a-si imbunatati considerabil calitatea aerului prin masuri locale: diminuarea traficului prin imbunatatirea transportului public,

  • amenajarea de piste pentru biciclete,
  • taxe de acces in centru,
  • cresterea impozitelor la masini si a taxei pentru parcarile publice,
  • modernizarea sistemului de incalzire centralizata,
  • folosirea de automobile putin poluatoare, imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor
  • cresterea suprafetei de spatiu verde, dar si folosind tehnologia si solutii inteligente.

Tehnologia care calculeaza cat de poluat va fi orasul peste cateva zile.

- Advertisement -

Siemens a dezvoltat un software inteligent care se bazeaza pe retele neurale artificiale pentru a prezice cu exactitate gradul de poluare a aerului din marile orase cu cateva zile in avans. Astfel, primariile pot sa ia masurile necesare – restrictii de trafic, majorarea taxelor de acces in centru etc – pentru a limita efectele poluarii. Siemens a prezentat aceasta tehnologie (CyPT Air) in timpul Summit-ului Oraselor Mondiale Forum 2017 din Suzhou.

Un proiect pilot care foloseste aceasta tehnologie este testat in Londra.

Astfel, in oras au fost instalate 150 de statii cu senzori pentru masurarea calitatii aerului. Datele sunt corelate cu prognoza meteo si datele din trafic si softul poate spune cu o rata de eroare mai mica de zece procente, cat de poluat va fi aerul in urmatoarele trei zile, in cele 150 de puncte si ce determina poluarea.

In plus, softul poate avea o aplicatie pentru cetateni astfel incat acestia sa aleaga drumul cel mai putin poluat pana la munca sau zona cea mai sanatoasa pentru a alerga.

Nodurile vor masura initial temperatura, presiunea barometrica, lumina, vibratiile, monoxidul de carbon, dioxidul de azot, dioxidul de sulf, ozonul, nivelul de zgomot ambiental, traficul pietonal, traficul rutier si temperatura aerului.Sistemul este integrat si cu managementul traficului.

Autoritatile vor putea lua astfel decizii pe baza unor informatii concrete, obtinute in timp real, iar cetatenii vor putea alege sa mearga la munca de exemplu pe o ruta mai putin poluata, sa evite insulele de caldura sau zonele poluate fonic.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: