6.9 C
London
Wednesday, January 26, 2022
6.9 C
London
Wednesday, January 26, 2022

Situaţia de la Roşia Montană, s-ar putea repeta în Marea Britanie

Ofiţerul de presă al organizaţiei Global Justice Now, Kevin Smith, trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia exploatării de aur de la Roşia Montană, care “s-ar putea repeta în Marea Britanie”.

Când a îndrăznit să sisteze lucrările la o mină de aur, guvernul român a fost dat în judecată de un gigant minier

, scrie Smith într-un editorial pentru independent.co.uk.

[quote_center]Cazul nu are niciun sens şi corporaţia doreşte să obţină compensaţii de 4 miliarde de dolari, jumătate din bugetul sănătăţii în România.[/quote_center]

- Advertisement -

“Probabil că pentru România este îngrozitor să fie prinsă într-un asemenea proces corporatist. Totuşi, dacă analizăm cazul TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) – controversatul acord comercial între SUA şi Marea Britanie – putem spune că situaţia s-ar putea repeta în UK. De ce devin guvernele “majoretele” acestor procese “corporatiste”?“, se întreabă jurnalistul străin.

Potrivit acestuia, ceea ce se întâmplă în România poate fi un semnal grav în legătură cu TTIP. [pull_quote_center]Vampirii corporatişti vor sânge şi nu se vor potoli până când nu vor seca statul suveran de banii săi şi nu va distruge mari suprafeţe ale acestuia. Gigantul minier Gabriel Resources a dorit iniţial să dezvolte o mină uriaşă în munţi. Există temeri potrivit cărora exploatarea ar lăsa în urmă deşeuri toxice, care conţin apă murdară şi cianură. În 2014, un document care solicita continuarea proiectului a fost anulat de justiţia română. Sub incidenţa protestelor, parlamentul a decis să nu dea câştig de cauză exploatatorilor[/pull_quote_center] , scrie Smith.

Gabriel Resources a recunoscut recent că nu mai speră să construiască mina de aur în România. În acelaşi timp, doreşte compensaţii uriaşe de la statul român. Compania susţine că a cheltuit până acum 500 milioane de dolari pe acest proiect şi directorul general vizează compensaţii de 4 miliarde de dolari, precizează jurnalistul.

[pull_quote_center] Acelaşi lucru s-ar întâmpla şi în cazul TTIP. Printr-un mecanismul ISDS, corporaţiile străine pot da în judecată guvernele care le-ar fi “afectat” profiturile. Negocierile privind TTIP vor intra la anul într-o fază critică, pe măsură ce interesele companiilor sunt tot mai mari şi valul de nemulţumire socială este în creştere. Cel mai probabil, vor acuza guvernul britanic şi vor cere sume uriaşe de bani. Şi acest lucru nu ar fi benefic pentru democraţie…[/pull_quote_center]

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: