13.8 C
London
Thursday, October 22, 2020

News Alert

Începând de vineri Ţara Galilor intră în izolare pentru două săptămâni

Ţara Galilor a anunţat luni instituirea începând de vineri a unei perioade de izolare de două săptămâni pentru a încerca să frâneze...

British Airways introduce un sistem de testare înainte de zbor

Sean Doyle, executivul care a preluat conducerea British Airways în urmă cu o săptămână, a propus ideea unui sistem de testare pentru...

Iceland din Marea Britanie a trimis în spațiu o… porţie de nuggets (video)

O rețea de supermarketuri din Marea Britanie a anunţat că a trimis în spațiu o... porţie de nuggets de pui. 

Sistemul public de sanatate (NHS) din Marea Britanie este in pragul colapsului

Crucea Roșie descrie o “criză umanitară“, medicii deplâng condiții demne de “lumea a treia”: sistemul public de sănătate NHS, mândrie a țării din anul 1948, trece printr-o criză fără precedent în această iarnă, cu care este la curent și șefa guvernului, Theresa May.

O fotografie a unui băiețel de 22 de luni, Jack, a făcut turul rețelelor sociale și a fost publicată pe prima pagină a cotidianului mirror. În lipsa unui pat, micuțul doarme pe o pătură așezată pe două scaune de plastic de culoare roșie. În ciuda unei suspiciuni de meningită, el a așteptat cinci ore la serviciile de urgență înainte de a fi văzut de un medic.

Ca în fiecare iarnă, Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie este ”la un pas de colaps“, potrivit medicilor și organizațiilor spitalicești. Sistemul de sănătate gratuit, al cincilea cel mai mare angajator la nivel mondial (1,5 milioane de angajați), este o instituție sacră. “Religia noastră națională“, declara fostul ministru conservator Nigel Lawson.

- Advertisement -

NHS reprezintă o miză politică crucială care decide alegeri. Susținătorii Brexit-ului au făcut din el una dintre principalele teme ale campaniei, promițând, pe baza unor cifre provocatoare și inexacte, salvarea fondurilor NHS cu bani care nu vor mai fi trimiși la Bruxelles, scrie AFP.

Dar NHS este și un model în criză, care se confruntă cu o îmbătrânire a populației, creșterea demografică și cu politici de austeritate.

Prin urmare, este suficientă cea mai mică alertă, cum ar fi epidemia de gripă din acest an, pentru a bloca sistemul. Din toamnă, timpul de așteptare la urgențe explodează: 23% din pacienți au așteptat mai mult de patru ore înainte de a vedea un medic săptămâna trecută.

Doi pacienți au murit pe targă pe un coridor al Worcestershire Royal Hospital în această săptămână. Peste tot lipsesc paturi, ambulanțe, medici.

Dr. Richard Kerr, membru al Colegiului regal al chirurgilor, a declarat că nu a văzut niciodată o astfel de deteriorare în 26 de ani de carieră.

Situația este atât de alarmantă încât Crucea Roșie a fost chemată în ajutor. “Suntem în fața unei crize umanitare“, a declarat directorul general al acesteia, Mike Adamson.

Premierul conservator Theresa May a condamnat aceste remarci, pe care le-a calificat ca fiind ”iresponsabile și exagerate“.

Pentru decongestionarea urgențelor din spitale, ea a cerut cabinetelor medicilor generaliști să fie deschise 7 zile din 7 între orele 08:00 — 20:00, în caz contrar putând pierde ajutoare guvernamentale.

Dar pentru mulți, prejudiciul este mult mai profund. “Aceasta nu este o criză de iarnă, este un viscol într-o iarnă veșnică a NHS. Se cere personalului să ofere un serviciu de primă calitate cu efective și un număr de paturi demne de lumea a treia“, acuză dr. Mark Holland, specializat în medicina acută.

Într-un discurs foarte emoționant în fața parlamentului, deputatul Toby Perkins și-a exprimat “rușinea” de a-și fi văzut tatăl ”îngrijit mai bine în timpul vacanțelor în Germania, decât acasă“. El a murit în brațele sale, în iulie, de o ruptură de anevrism după ce a fost externat din lipsă de paturi.

Conform datelor furnizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Regatul Unit a alocat 7,7% din PIB cheltuielilor publice pentru sănătate în 2015, față de 8,6% pentru Franța și 9,4% pentru Germania.

Recunoscând că o ”presiune uriașă apasă pe NHS”, Theresa May a dat asigurări că “niciodată” guvernul nu a investit atât de mult în sistem, injectând 10 miliarde de lire sterline suplimentare pentru șase ani, până în anul 2020.

Fals“, a declarat directorul NHS Anglia, Simon Stevens, care spune că “finanțarea NHS în termeni reali (fără a ține cont de inflație) va scădea în 2018/19“.

Primul-ministru este în negare“, a conchis liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn. În timpul unei întâlniri furtunoase față în față în parlament miercuri, el a întrebat-o pe Theresa May dacă i s-a părut acceptabil ce s-a întâmplat cu Jack, copilul forțat să doarmă pe un scaun la urgențe.

Șefa guvernului a evocat un “incident izolat“. “Glumește? Am văzut un număr mare de incidente izolate într-o singură zi într-un singur spital. Trebuie să se trezească“, s-a înfuriat Rose, mama copilului, în declarații pentru Mirror.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

Latest Posts

Începând de vineri Ţara Galilor intră în izolare pentru două săptămâni

Ţara Galilor a anunţat luni instituirea începând de vineri a unei perioade de izolare de două săptămâni pentru a încerca să frâneze...

British Airways introduce un sistem de testare înainte de zbor

Sean Doyle, executivul care a preluat conducerea British Airways în urmă cu o săptămână, a propus ideea unui sistem de testare pentru...

Iceland din Marea Britanie a trimis în spațiu o… porţie de nuggets (video)

O rețea de supermarketuri din Marea Britanie a anunţat că a trimis în spațiu o... porţie de nuggets de pui. 

Negocierile Brezit „nu au sens” fără o schimbare din partea UE

Londra a repetat luni că reluarea negocierilor comerciale post-Brexit cu UE "nu are sens" în lipsa unei schimbări de poziţie a Celor...

Top citite

Mai multe zone din Marea Britanie sunt sub noi restricții Covid

Cea mai mare parte a țării se află la nivelul cel mai scăzut – mediu – dar milioane de oameni din nord...

Mașinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea fi înmatriculate în România

Se schimbă regulile de înmatriculare începând cu 1 ianuarie 2021, iar cei mai loviți sunt șoferii interesați de autoturismele importate din Marea...

NHS se pregăteşte să scoată un vaccin împotriva coronavirusului după Crăciun

Sistemul public de sănătate britanic NHS se pregăteşte să scoată un vaccin împotriva coronavirusului la scurt timp după Crăciun. Procesele...