8.5 C
London
Tuesday, November 16, 2021
8.5 C
London
Tuesday, November 16, 2021

Sistemul National de Sanatate NHS

[quote_box_center]Îngrijirea medicală în Regatul Unit este oferită prin Serviciul Public de Sănătate (NHS)[/quote_box_center]

Accesul cetăţenilor români la serviciile medicale britanice NHS (National Health Service) nu este condiţionat de plata unor contribuţii, este necesar ca persoana care intenţionează să beneficieze de aceste servicii să aibă o şedere obişnuită pe teritoriul Marii Britanii

- Advertisement -

Pentru a beneficia de servicii medicale în aceleaşi condiţii ca şi rezidenţii obişnuiţi ai Marii Britanii, cetăţenii români trebuie să se înregistreze pe lista unui medic generalist denumit General Practitioner (GP). Pentru a vă înregistra, medicii vor verifica dacă aveţi o şedere obişnuită pe teritoriul Marii Britanii.

Mergeti la clinica respectiva si solicitati inscrierea ca pacient. Va trebui sa completati o fisa si veti fi invitat la o consultatie initiala, registration health check, unde veti fi intrebat despre sanatatea si stilul dvs de viata si veti oferi o proba de urina, veti fi cantarit si masurat.
La cateva saptamani de la inregistrare veti prima un card NHS cu numarul dvs NHS, card ce trebuie pastrat deoarece veti avea nevoie de el in cazul in care veti dori sa va mutati la alt GP.

Odata inregistrat, pentru a vedea doctorul dvs trebuie sa va programati prin telefon.

Pentru cazuri urgente, mergeti direct la cel mai apropiat spital la Accidents & Emergency Unit sau la cel mai apropiat walk-in centre.Centre-le sunt deschise 365 zile pe an, de la ora 8:00 până la ora 21:00 şi oferă tratament oricui, inclusiv sugarilor şi copiilor. Asistentele cu pregătire specială pot oferi informaţii privind simptomele gripei, pot să vă ia tensiunea, pot oferi informaţii privind menţinerea stării de sănătate şi pot asigura contracepţie de urgenţă.

[pull_quote_center]Toata lumea are dreptul la tratament gratis prin NHS[/pull_quote_center]
Pentru inregistrarea la dentist, daca aveti sub 18 ani tratamentul va fi gratuit. Altfel, tratamentul se plateste integral sau partial daca este in sistem NHS.

Potrivit reglementărilor aplicabile, medicii au dreptul să refuze înscrierea pe listele lor a unui pacient în situaţia în care acesta nu poate face dovada că locuieşte în mod obişnuit pe teritoriul Marii Britanii. În această situaţie, se acordă tratament gratuit pentru situaţii de urgenţă în condiţii similare celor aplicabile rezidenţilor, însă pentru celelalte servicii medicale care nu sunt încadrate în categoria intervenţiilor de urgenţă, vor fi percepute taxe.

Responsabilitatea încadrării pacienţilor în categoria celor exceptaţi de la plata serviciilor medicale sau în categoria celor care nu beneficiază de această excepţie aparţine în totalitate sistemului NHS.

Informaţii privind accesul la servicii medicale puteţi obţine prin intermediul NHS

  • web: www.nhs.uk 
  • biblioteca locala sau de la consiliul local

[pull_quote_center]Dacă vă simţiţi rău, puteţi primi asistenţă profesională şi informaţii medicale 24 de ore pe zi sunând la NHS Direct la 0845 4647. În caz de nevoie, vi se poate pune la dispoziţie un interpret telefonic gratuit. Spuneţi ce limbă doriţi şi rămâneţi pe fir[/pull_quote_center]

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: