12.8 C
London
Tuesday, June 21, 2022
12.8 C
London
Tuesday, June 21, 2022

Serviciile de securitate au dejucat 13 atentate în ultimii ani, nivelul de alertă este stabilit ca fiind “grav”

În lupta contra terorismului, serviciile de securitate britanice au reușit să oprească 13 tentative de atentate teroriste din 2013, a anunțat Scotland Yard.

În Regatul Unit nivelul de alertă este catalogat, din august 2014, ca fiind “grav”.

Marea majoritate a acestor comploturi au fost puse la cale de simpatizanții grupului Stat Islamic, a precizat Mark Rowley, șeful adjunct al poliției, în cadrul unei noi campanii de informare destinată publicului larg.

Amenințarea va mai persista o perioadă

- Advertisement -

Mark Rowley, persoana desemnată să supravegheaze operațiunile de contraterorism din Marea Britanie, a declarat că Al-Qaida și, într-o măsură mai mică, grupuri de extremă-dreapta “continuă să reprezinte o amenințare semnificativă”.

Tentativele dejucate “variază de la atacuri cu cuțitul sau cu ajutorul unui vehicul, până la operațiuni mai complexe care implică arme de foc”, a mai spus el.

Amenințarea “va continua să existe pentru ceva timp” și succesul militar împotriva jihadiștilor din Statul Islamic în Irak și în Siria ‘nu va eradica amenințarea teroristă’, a insistat Mark Rowley.

Nivel “grav” de alertă teroristă

Un studiu publicat luni arată că numărul delictelor legate de terorismul islamic aproape s-a dublat în Marea Britanie între 2010 și 2015. 72% dintre persoanele arestate în acest sens au fost britanici sau aveau dublă cetățenie, iar 11% erau femei, a anunțat Hannah Stuart, care a realizat acest raport pentru Henry Jackson Society, un grup de reflecție conservator.

Nivelul de alertă teroristă în Regatul Unit a fost stabilit, din august 2014, ca fiind ”grav”, al patrulea pe o scară de la unu la cinci.

În urma atentatelor din noiembrie 2015 din Franța, poliția a anunțat desfășurarea suplimentară, la Londra, a 600 de polițiști înarmați, numărul acestora crescând la 2.800.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: