5.2 C
London
Tuesday, January 26, 2021

Serviciile de securitate au dejucat 13 atentate în ultimii ani, nivelul de alertă este stabilit ca fiind “grav”

- Advertisement -

În lupta contra terorismului, serviciile de securitate britanice au reușit să oprească 13 tentative de atentate teroriste din 2013, a anunțat Scotland Yard.

În Regatul Unit nivelul de alertă este catalogat, din august 2014, ca fiind “grav”.

Marea majoritate a acestor comploturi au fost puse la cale de simpatizanții grupului Stat Islamic, a precizat Mark Rowley, șeful adjunct al poliției, în cadrul unei noi campanii de informare destinată publicului larg.

Amenințarea va mai persista o perioadă

- Advertisement -

Mark Rowley, persoana desemnată să supravegheaze operațiunile de contraterorism din Marea Britanie, a declarat că Al-Qaida și, într-o măsură mai mică, grupuri de extremă-dreapta “continuă să reprezinte o amenințare semnificativă”.

Tentativele dejucate “variază de la atacuri cu cuțitul sau cu ajutorul unui vehicul, până la operațiuni mai complexe care implică arme de foc”, a mai spus el.

Amenințarea “va continua să existe pentru ceva timp” și succesul militar împotriva jihadiștilor din Statul Islamic în Irak și în Siria ‘nu va eradica amenințarea teroristă’, a insistat Mark Rowley.

Nivel “grav” de alertă teroristă

Un studiu publicat luni arată că numărul delictelor legate de terorismul islamic aproape s-a dublat în Marea Britanie între 2010 și 2015. 72% dintre persoanele arestate în acest sens au fost britanici sau aveau dublă cetățenie, iar 11% erau femei, a anunțat Hannah Stuart, care a realizat acest raport pentru Henry Jackson Society, un grup de reflecție conservator.

Nivelul de alertă teroristă în Regatul Unit a fost stabilit, din august 2014, ca fiind ”grav”, al patrulea pe o scară de la unu la cinci.

În urma atentatelor din noiembrie 2015 din Franța, poliția a anunțat desfășurarea suplimentară, la Londra, a 600 de polițiști înarmați, numărul acestora crescând la 2.800.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Related news