1.8 C
London
Friday, November 5, 2021
1.8 C
London
Friday, November 5, 2021

Servicii medicale (GP, NHS, A&E) in UK

[quote_box_center]Sistemul medical din Marea Britanie este diferit de majoritatea sistemelor de acelasi gen din lume[/quote_box_center]
Sistemul Medical in UK

  • GP (General Practician) – Echivalentul “medicului de familie” in Romania
  • NHS (National Health System) – Sistemul National de Sanatate din Marea Britanie
  • A&E (Accident and Emergency) – Sectie / Spital de Urgenta

Acesta este luat de multe ori ca model, eficacitatea sa fiind crescuta, atat din punct de vedere al costurilor, cat si din punctul de vedere al tratarii pacientilor.
Diferentele majore constau in

  • gratuitatea pentru toti pacientii, fara a fi conditionata de plata unei asigurari
  • structura sistemului, care se bazeaza pe medicina de familie, nu ca in Romania spre exemplu, unde se bazeaza pe medicina de specialitate
- Advertisement -

Prin acest sistem in UK, orice persoana are dreptul la asistenta medicala gratuita, medicii si clinicile sistemului (NHS) fiind in totalitate finantate de catre stat.
Datorita gratuitatii, nu conteaza statutul social sau banii de care dispune un pacient, astfel ca toti sunt tratati in mod egal de catre sistemul de sanatate finantat de stat (NHS).
Exista, desigur, si clinici private si practicieni independenti, la care cetatenii apeleaza din diverse motive. Motivul principal este timpul de asteptare, care in cazul NHS este de 2-6 saptamani pentru o consultatie la medicul de familie, iar in cazul unei clinici private este posibil sa nu fie nevoie nici macar de o programare.
Pacientii romani pot beneficia de sistemul medical (NHS) in urmatoarele conditii

  • Consultatia Medicala la Medicul de Familie este gratuita pentru rezidentii UK. Aceasta inseamna ca este suficient sa fiti inscrisi la GP (medicul de familie),, iar conditia esentiala este sa dovediti medicului ca locuiti in Marea Britanie
  • A & E – Serviciul de Urgente Medicale – este gratuit pentru oricine, indiferent de statut. De asemenea, gratuit pentru oricine este tratamentul pentru anumite boli infectioase sau transmisibile cum ar fi tuberculoza, holera, toxiinfectiile alimentare, meningita sau gripa

Tratamentul in Spitale Specializate – Este gratuit pentru romani in cazul in care

  • Locuiesc legal in Marea Britanie de cel putin 12 luni
  • Lucreaza legal in Marea Britanie si sunt inscrisi ca platitori de taxe (inclusiv Self Employed)
  • Sunt studenti ai unui curs de cel putin 6 luni, curs subventionat in cea mai mare parte de stat

In cazul in care nu aveti Registration Certificate (Yellow, Blue, Purple Card) sau scrisoare de la HMRC care atesta ca sunteti Self Employed si aveti nevoie de internare in spital, este la discretia spitalului daca va cere sau nu dovezi pentru a demonstra ca va incadrati intr-una din categoriile de mai sus. Sunt romani carora nu li s-a cerut nici o dovada, iar altora li s-a cerut. In lipsa dovezilor, va trebui sa platiti spitalizarea.

Doar prin medicul de familie (GP) poate fi accesat sistemul medical britanic. Doctorii specialisti nu sunt contactati direct de pacient ci pentru a obtine o programare ai nevoie de o scrisoare de trimitere de la medicul de familie. Serviciul national de sanatate (NHS) este gratuit pentru toata lumea. Serviciile oferite de NHS includ ingrijire medicala primara cu vizita la domiciliu in caz de urgente, vizite la medicul de familie, planning familial, spitalizare, ingrijire specialista si stomatologie.

Atata timp cat va puteti demonstra domiciliul in zona de care apartineti, nu este necesar sa fiti platitor de impozite in Marea Britanie pentru a putea beneficia de tratament prin NHS. Dupa ce v-ati inregistrat la medicul de familie vi se va aloca numarul propriu de NHS in baza caruia puteti accesa serviciile gratuite NHS.
Pe site-ul NHS Service directories puteti afla informatii despre cel mai apropiat doctor de familie (GP).

Medicul de familie trebuie sa fie cel mai apropiat de resedinta dumneavostra pentru-ca altfel este posibil sa va fie refuzata inregistrarea

Cand mergeti sa va inscrieti trebuie sa aveti dovada ca locuiti la acea adresa (extras de banca, factura pe numele dumneavostra). Vi se v-a solicita sa completati un formular cu datele personale si istoricul medical pana in momentul de fata, dupa care vi se v-a aloca un doctor si veti fi invitat la un control de rutina.
Veti primi de la NHS un card cu numarul dvs. NHS, la cateva saptamani de la inregistrare, card ce trebuie pastrat pentru-ca veti avea nevoie de el cand va inregistrati la un alt medic. De fiecare data cand va mutati, trebuie sa va inregistrati la medicul din noua raza de domiciliu.

Pentru a va face o programare la doctor, trebuie sa sunati la numarul oferit de clinica sau puteti sa faceti programarea daca va prezentati personal la sediul clinicii la care v-ati inregistrat.
Retetele primite de la medicul de familie se platesc contra unei sume exacte, fixate de NHS si anuntate ulterior public.

In cazuri de urgenta mergeti la cel mai iapropiat spital la Accidents & Emergency Unit sau la cel mai apropiat walk-in centre.
Toata lumea are dreptul la tratament gratuit prin NHS
Daca nu sunteti multumit de serviciile medicale oferite de medical de familie puteti sa faceti reclamatie, vizitati

Reclamatia in prima instanta se face la managerul clinicii de unde apartine medical de familie. Se poate imcerca rezolvarea cazului amiabil prin conciliere, dar daca nu sunteti amultumit cu aceasta solutie puteti sa depuneti reclamatia mai departe la Primary Care Trust.
Trebuie sa obtineti de la clinica unde sunteti inregistrat de care Primary Care Trust apartin ei.

Reclamatia la Primary Care Trust poate fi depusa oral, la sediul lor sau trimisa prin email. Termenul legal pentru a raspunde la reclamatie este de 25 de zile lucratoare, timp in care trebuie sa fiti tinuti la curent de cum decurge ancheta.
Daca nu sunteti multumiti nici cu raspunsul de la ei puteti depune reclamatia la Heathcare Commision care este o organizatie independenta de NHS

Patient Advice and Liaison Services (PALS) va ofera informatii, ajutor si suport in rezolvarea reclamatiilor

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: