8.4 C
London
Monday, November 15, 2021
8.4 C
London
Monday, November 15, 2021

Servicii consulare scutite de taxe

Mai multe taxe consulare au fost reduse sau eliminate ca urmare a intrării în vigoare, în 13 octombrie, a ordonanței de urgență privind modificarea legii referitoare la taxele consulare.

Aceasta fusese adoptată în 7 octombrie și are ca scop reducerea presiunii fiscale asupra cetățenilor români care locuiesc în străinătate.

[pull_quote_center]În urma demersurilor iniţiate şi promovate de către Ministerul Afacerilor Externe, în data de 7 octombrie 2014 a fost adoptată, în şedinţa de Guvern, Ordonanţa de Urgență a Guvernului (OUG), prin care a fost modificată Legea 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate, cu modificările şi completările ulterioare[/pull_quote_center] , preciza un comunicat de presă al MAE.

- Advertisement -

Astfel, de acum sunt scutite de taxe următoarele servicii consulare:

 • înscrierea certificatelor de naștere străine în registrele de stare civilă românești pentru minorii în vârstă de până la 6 ani, dacă cererea se depune în termen de 6 luni de la data înregistrării nașterii la autoritățile străine.
 • Eliberarea titlurilor de călătorie pentru minorii in vârstă de până la 6 ani.
 • înscrierea certificatelor de naștere străine în registrele de stare civilă românești și eliberarea documentelor de identitate și de călătorie pentru minorii neînsoțiți sau supuși unor măsuri de protecție în statul acreditar.
 • Eliberarea titlurilor de călătorie pentru cetățenii români victime ale traficului de persoane și pentru cei evacuați din regiunile afectate de conflicte armate, atentate teroriste, dezastre naturale și alte situații de criză.
 • Identificarea de persoane în evidențele informatizate ale autorităților române, în vederea eliberării unor documente de identitate și de călătorie.
 • înregistrarea nașterii copilului de cetățenie română.
 • înregistrarea decesului și înscrierea în registrele de stare civilă românești a certificatelor de deces întocmite de autorități străine pentru cetățenii români decedați în străinătate.
 • eliberarea pașapoartelor mortuare.
 • Procurarea certificatelor de deces întocmite de autorități străine pentru cetățenii români decedați în străinătate, precum și intermedierea procedurilor de apostilare sau supralegalizare pe plan local a acestor certificate.
 • Autentificarea procurilor și îndeplinirea altor proceduri notariale având ca obiect constituirea dosarelor, ridicarea, transferul și alte formalități necesare pentru valorificarea drepturilor de pensie sau de alte asigurari sociale.
 • înregistrarea cererilor de acordare/redobândire a cetățeniei române depuse în temeiul art. 10 alin. (2) și al art. 11 din Legea cetățeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
 • Eliberarea certificatului de cetățenie care atestă acordarea sau redobândirea cetățeniei române;
 • Eliberarea documentelor de călătorie provizorii pentru resortisanții statelor membre ale Uniunii Europene, în condiții de reciprocitate.
 • Eliberarea vizelor pentru funcționării străini de la organizațiile la care România este parte.
 • Eliberarea vizelor pentru membrii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare străine, persoanelor care însoțesc șefii de state, de guvern, delegațiile parlamentare străine și alți invitați oficiali, precum și membrilor de familie ai acestora, în condiții de reciprocitate.
 • Eliberarea vizelor pentru minorii în vârstă de până la 6 ani.
 • Eliberarea vizelor pentru elevi și studenți din ciclurile universitare de licență, master și doctorat și din ciclurile postuniversitare, precum și profesorilor însoțitori, care efectuează călătorii de studii sau de formare academică, științifică ori profesională.
 • Eliberarea vizelor pentru cercetători care se deplasează în Uniunea Europeană pentru cercetare științifică, astfel cum sunt definiți în Recomandarea 2005/611/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 28 septembrie 2005 vizând facilitarea eliberării de către statele membre a vizelor uniforme de scurtă ședere pentru cercetătorii resortisanți ai țărilor terțe care se deplasează pentru cercetare științifică în Uniunea Europeană.
 • Eliberarea vizelor pentru reprezentanții organizațiilor nonprofit cu vârstă de sau sub 25 de ani, care participă la seminare, conferințe, evenimente sportive, culturale sau educaționale, organizate de organizații nonprofit.
 • Eliberarea vizelor pentru membrii de familie ai cetățenilor români, ai cetățenilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European, precum și ai cetățenilor Confederației Elvețiene, atunci când îi însoțesc sau li se alătură, astfel cum sunt definiți membrii de familie la art. 2 alin. (1) pct. 3 din OUG nr. 102/2005 privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și a cetățenilor Confederației Elvețiene, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
 • Eliberarea vizelor de lungă ședere pentru membrii de familie ai cetățenilor români, din categoriile prevăzute la art. 46 alin. (16) din OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
 • Prestarea serviciilor consulare solicitate în interes administrativ de autoritățile statului acreditar sau în cadrul cooperării consulare, în condiții de reciprocitate.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook & pagina noastră de Twitter.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: