19 C
London
Monday, June 27, 2022
19 C
London
Monday, June 27, 2022

Scotia ameninta din nou cu separarea de Marea Britanie

Scotia va organiza un nou referendum referitor la separarea de Marea Britanie, daca nu va putea ramane pe piata unica europeana, potrivit premierului scotian Nicola Sturgeon, care amplifica presiunile asupra premierului britanic Theresa May sa prezinte planurile pentru Brexit, transmite Bloomberg, preluat de News.ro.

Surgeon va prezenta propriile propuneri pentru un nou aranjament cu Marea Britanie, care sa permita ramanerea Scotiei pe piata unica a UE dupa Brexit, chiar daca guvernul de la Londra va retrage Anglia.

Scotienii au optat pentru ramanerea in UE la referendumul din iunie, dar sunt totusi obligati sa iasa din cauza votului pro-Brexit din Anglia, a aratat Sturgeon intr-un comentariu publicat duminica in Financial Times.

”Opinia mea si a guvernului ramane ca cea mai buna optiune pentru Scotia ramane ramanerea tarii in UE ca stat independent. Independenta trebuie sa ramana o optiune pentru pastrarea statutului european, daca va deveni clar ca interesele noastre nu pot fi pastrate altfel”, a scris ea.

- Advertisement -

Ultimatumul venit de la Edinburgh va intensifica presiunile asupra lui May, care trebuie sa tina sub control si tensiunile din propriul Partid Conservator.

Duminica, ministrul pentru Comert Exterior, Liam Fox, a sugerat ca vrea o separare clara de Bruxelles, in timp ce fostul ministru de Finante George Osborne a avertizat ca Marea Britanie ar trebui sa pastreze relatii cat mai apropiate cu UE.

May a promis ca se va consulta cu guvernele Scotiei, Tarii Galilor si Irlandei de Nord, inainte de negocierile oficiale cu UE, programate sa inceapa de la sfarsitul lunii martie.

Sturgeon vrea ca Marea Britanie in ansamblul ei sa ramana pe piata unica, comertul sa se desfasoare liber, iar bancile sa isi poata oferi serviciile in statele membre.

”Daca guvernul britanic opteaza sa nu ramana pe piata unica, pozitia noastra este ca Scotia sa fie sustinuta sa o faca nu in locul ci pe langa comertul liber cu Marea Britanie”, a spus Sturgeon.

Guvernul scotian a pregatit propuneri care sa asigure un astfel de pas radical, inclusiv prerogative care ar trebui transferate de la Londra si Edinburgh, a spus Sturgeon, care a avertizat ca 80.000 de locuri de munca ar putea fi desfiintate in Scotia, in urma iesirii de pe piata unica.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourceprotv

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: