3 C
London
Tuesday, January 4, 2022
3 C
London
Tuesday, January 4, 2022

Scandal în Marea Britanie după exportul de arme către Arabia Saudită

Militanţi ai organizaţiei Amnesty International i-au înmânat vineri cinci rachete din carton presat premierului britanic, pentru a protesta împotriva exportării de arme spre Arabia Saudită, utilizate apoi în Yemen, informează AFP.

Fabricat în Marea Britanie, distrugător de vieţi în Yemen‘, era notat pe aceste rachete butaforice, aduse pe umeri până pe Downing Street de către militanţi îmbrăcaţi în combinezoane şi purtând măşti albe.

Marea Britanie continuă să vândă pentru un miliard de lire arme către Arabia Saudită, în timp ce numărul de victime civile nu încetează să crească în Yemen‘, a denunţat într-un comunicat Oliver Sprague, un responsabil al Amnesty International.

- Advertisement -

Anul trecut, Marea Britanie a furnizat 58 de avioane de luptă şi 2.400 de rachete Arabiei Saudite, cea mai mare parte din acest arsenal fiind vândută după intervenţia sângeroasă din Yemen‘, a adăugat organizaţia.

În sprijinul guvernului yemenit, Arabia Saudită şi alte ţări arabe sunite au lansat la 26 martie 2015, în Yemen, o campanie militară împotriva rebelilor şiiţi houthi şi a aliaţilor lor, care au cucerit zone vaste din teritoriul acestei ţări, printre care şi capitala Sanaa.

Potrivit ONU, această coaliţie a provocat moartea unui număr ‘de două ori mai mare‘ de civili decât alte forţe prezente în ţară, ‘cvasi-totalitatea‘ acestora fiind victime ale raidurilor aeriene. Conflictul din Yemen a făcut până acum aproape 6.300 de morţi, aproape jumătate dintre ei (3.218) fiind civili.

Guvernul lui David Cameron este în mod regulat criticat pentru că, în aceste condiţii, continuă să exporte arme către Arabia Saudită. În februarie, o comisie parlamentară britanică i-a cerut Londrei să suspende imediat aceste livrări, în absenţa unor garanţii ‘că aceste arme ar putea fi utilizate cu încălcarea legislaţiei internaţionale umanitare‘.

Comitetul pentru Dezvoltare Internaţională a evaluat aceste vânzări de arme la ‘trei miliarde de lire‘ în ultimele şase luni’. O altă comisie parlamentară însărcinată cu supravegherea exporturilor de arme a declanşat de asemenea o anchetă şi va audia, miercurea viitoarea, reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale şi ai industriei de apărare.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: