9.9 C
London
Tuesday, June 21, 2022
9.9 C
London
Tuesday, June 21, 2022

Sancţiuni de parcare neregulamentară în Marea Britanie

Cea mai mare problema in Anglia, si in special la Londra – lipsa locurilor de parcare. Iar daca locurile sunt insuficiente, reglementarile de parcare – destul de neclare.

E tulburător atunci când vezi acel bilet galben prins de parbrizul maşinii, sau mai rău, când maşina nici nu se mai găseşte în locul unde ai parcat-o.

Dacă realizezi că, într-adevăr, ai parcat greşit, probabil că nu mai este nimic de făcut.

Parking Charge Notice-ul din parcările private

Dacă parchezi neregulamentar pe teren privat, compania privată care se ocupă de disciplina din parcare va emite un Parking Charge Notice. Atenţie, aceasta nu este o „amendă” şi nu poţi fi obligat s-o plăteşti, aşa cum se întâmplă în cazul unui Penalty Charge Notice.

- Advertisement -

Primeşti un Parking Charge Notice atunci când, spre exemplu, parchezi în curtea unui spital sau a unui supermarket şi ai depăşit termenul limită afişat pe indicatoarele din parcare. Prin urmare, ai încălcat termenele şi condiţiile din „contractul” în care ai intrat cu operatorul parcării. Într-o asemenea situaţie, operatorul parcării ar trebui să-l pună pe şofer să plătească conform cu taxele de parcare în vigoare în acea parcare sau în funcţie de pierderile suferite de beneficiarul parcării în urma şederii prelungite, peste limita impusă. În consecinţă, suma de plătit ar trebui să fie una mică, în special atunci când limita de timp este depăşită cu puţin.

În cazuri extreme, deloc rare, un operator poate stipula pe pancartele afişate în parcări amenzi grele, cu blocarea roţilor cu ajutorul caracatiţei sau chiar ridicarea maşinii. Astfel de lucruri se întâmplă în parcările mai mici, unde operatorii sunt lăsaţi să scoată un ban bun de pe urma şoferilor ghinionişti.

Sanctiuni acordate de politisti

Daca ai incalcat regulile de parcare intr-o zona in care aceasta este considerata ca fiind o infractiune penala, un politist sau alt ofiter de teren, cunoscut sub numele traffic warden iti va lasa o notificare pe parbrizul automobilului, in care va fi specificat pentru ce, cat si unde trebuie sa platesti.

Daca esti de acord cu aceasta incalcare si cu valoarea amenzii, poti sa o platesti imediat. De obicei, daca platesti intr-o perioda scurta de timp (de exemplu, in termen de doua saptamani), amenda este redusa in mod semnificativ. De exemplu, ai primit o amenda in valoare de 70 lire sterline: daca platesti in termenul mentionat in notificare (14 zile), vei primi 50% reducere, asta inseamna ca va trebui sa platesti doar 35 de lire sterline. In acest moment, mai multe primarii aplica doua tipuri de amenzi, una de 70 de lire pentru o infractiune mai mare si una de 50 de lire sterline – pentru o infractiune mai mica.

Daca intr-adevar ai incalcat regulile, dar nu ai platit quantumul amenzii in termenul stabilit (de obicei, sunt mentionate doua date: o data, pana la care se aplica 50% reducere, si o data ulterioara, pana la care esti obligat sa efectuezi plata), vei primi o scrisoare cu mentiunea Notice to owner (avertizarea proprietarului masinii), prin care iti va fi amintita plata. Daca nici acum nu o sa platesti intr-o perioada de timp stabilita, valoarea amenzii va fi mai mare cu 50%. Mai mult decat atat, aceasta va fi inregistrata ca o infractiune penala (de exemplu, se va vedea in cazierul judiciar), iar daca nici atunci nu o sa platesti amenda, ai putea ajunge chiar si la inchisoare.

Daca nu esti de acord cu infractiunea, poti sa ceri ca problema sa fie revizuita de catre instanta de judecata a magistratilor. Daca in momentul in care ai primit o amenda pentru parcare necorespunzatoare, nu ai fost proprietarul masinii, poti sa trimiti o scrisoare, care legal este numita Statutory declaration, precizand faptele tale (de exemplu, sa anexezi copia contractului de vanzare – cumparare auto). Atunci nu va trebui sa platesti nici o amenda.

Dar dacă nu plăteşti şi nu faci nimic, ce se întâmplă?

Vei avea toate şansele să începi să primeşti scrisori ameninţătoare în care ţi se cere să plăteşti. Ele vor veni de la operatorul de parcare sau de la agenţii de colectare a datoriilor. Nu există cifre oficiale care să indice câţi şoferi ajung la tribunal pe o asemenea problemă, deşi se estimează că aproximativ jumătate dintre cei care fac apel li se anulează penalizarea, iar dintre cei cărora li se refuză apelul, majoritatea plătesc.

Penalty Charge Notice-ul

În primul rând, dacă eşti de acord s-o plăteşti, achit-o în primele 14 zile şi poţi beneficia de reducerea de 50%. Iar dacă vrei să faci apel, este indicat să fotografiezi zona şi să incluzi semnele şi indicatoarele de pe stâlpi şi de pe carosabil, dacă îţi confirmă argumentaţia sau aparatul de taxare al parcării, dacă nu funcţionează. Dacă amenda vine la câteva zile după incident, adunarea dovezilor va fi, evident, mai dificilă.

Dacă ai martori, roagă-i să-ţi dea o probă în scris şi vezi dacă poţi aduna dovezi pentru circumstanţe atenuante. Dacă maşina ţi-a fost furată, ar trebui să obţii de la poliţie un „crime reference number”.

Trimite o scrisoare primăriei locale în care să incluzi tot ce este relevant cazului tău, iar dacă ai primit amenda prin poştă, vei putea folosi formularul de apel sosit cu amenda. Dacă ai un caz convingător, primăria are autoritatea de a-ţi anula amenda. Iar dacă primăria îţi refuză apelul, fă bine şi mergi mai departe, pentru că, statistic, 50% dintre cei care ajung în stadiul final al apelului câştigă apelul.

După refuzul primăriei vei avea la dispoziţie 28 de zile pentru a face un apel formal la tribunal. Acesta se poate face la Traffic Penalty Tribunal (Anglia şi Ţara Galilor), Parking and Traffic Appeals Service (Londra), la Northern Ireland Traffic Penalty Tribunal şi la The Scottish Parking Appeals Service.

Parcarea ilegala pe proprietate privata

Daca parchezi automobilul pe o proprietate privata (nu are importanta a unei persoanei fizice sau juridice) fara permisiune (sau sa ramana acolo pentru mai mult timp decat ai platit, de exemplu, intr-o zona privata din centrul comercial), poti primi o notificare (amenda).

Chiar daca acesta pare destul de oficiala – nu este. Acest lucru este pur si simplu un avertisment pentru ca ai incalcat regulile si ca persoana fizica sau juridica are de gand sa te dea in judecata. In aceasta notificare, de obicei, se indica o suma, pe care trebuie sa o platesti, daca vrei sa eviti instanta de judecata.

O astfel de actiune este permisa, dar Citizens Advice Bureau sfatuieste sa te adresezi lor (gratuit), in cazul in care primesti o amenda de acest tip. In afara de acest birou, de toate regulile de parcare si alte aspecte legate de aceasta incalcare poate sa ajute institutiile mentionate mai sus, denumite The Parking Adjudicator.

Pentru mai multe informatii despre acestea gasesti aici: http://www.patas.gov.uk/

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: