4.2 C
London
Saturday, November 27, 2021
4.2 C
London
Saturday, November 27, 2021

S-a aflat data la care Guvernul May va declanșa Brexit-ul

Brexitul ar putea începe la 9 martie, scrie Dailymail care susține că premierul britanic intenţionează să invoce articolul 50 la reuniunea Consiliului European ce va avea loc la acea dată.

Guvernul May nu a precizat până acum o dată precisă, ci doar că sfârşitul lunii martie este termenul limită pentru demararea Brexitului.

May vrea ca legea prin care Guvernul va fi abilitat să declanșeze articolului 50 din Tratatul de la Lisabona să fie aprobată de parlamentul de la Londra la 7 martie.

Theresa May a declarat că va activa articolul 50 cel mai târziu până la 31 martie, însă guvernul a comunicat Camerei Lorzilor că dorește ca proiectul de lege să treacă până la 7 martie, mai scrie publicația amintită.

Parlamentarii britanici dezbat marți și miercuri, 31 ianuarie, 1 februarie, în Camera Comunelor, proiectul de lege care autorizează declanșarea Brexit.

- Advertisement -

Curtea Supremă britanică a decis pe 24 ianuarie că executivul are nevoie de acceptul parlamentului pentru a declanșa Brexit-ul.

Proiectul va intra apoi în faza comisiilor, ceea ce va permite partidelor să facă amendamente la textul legislativ. Camera Comunelor ar putea adopta proiectul la 9 februarie, după care va intra — cel mai probabil la 20 februarie, după o săptămână de vacanță parlamentară — în Camera Lorzilor. Totuși, acest calendar ar putea fi modificat dacă membrii Camerei Lorzilor vor aduce amendamente la proiectul de lege.

Liderii europeni se vor reuni pe 9 martie în Malta, ceea ce-i va oferi ocazia lui May să comunice activarea articolului 50.

Proiectul de lege trimis de Guvernul May în Parlament are doar două articole. În el se menționează că Executivul „are dreptul de a putea notifica, potrivit articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, intenția Marii Britanii de a se retrage din UE”.

O dată declanșate negocierile oficiale, este de așteptat ca Marea Britanie să iasă din UE în primăvara lui 2019.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: