15.6 C
London
Monday, June 27, 2022
15.6 C
London
Monday, June 27, 2022

Rusia amenință că va bombarda distrugătorul britanic HMS Defender

Rusia a publicat imagini cu momentul în care o navă de-a sa a lansat focuri de avertisment asupra unui vas britanic.

Totul s-a întâmplat miercuri, după ce distrugătorul Regatului Unit ar fi încălcat graniţele Crimeei ocupate.

- Advertisement -

Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a avertizat că, dacă britanicii nu înţeleg care sunt frontierele Rusiei, data viitoare navele lor vor fi bombardate direct.

Un avion rusesc de tip Su-24 şi nave ruseşti au tras focuri de avertisment miercuri împotriva distrugătorului britanic HMS Defender care, a anunţat Moscova, a intrat în apele teritoriale ruseşti, la Marea Neagră – un incident rar în această regiune. Armata britanică a dezminţit rapid afirmaţiile Moscovei şi a anunţat că distrugătorul efectua o ”trecere nevinovată” prin apele ucrainene.

Distrugătorul britanic naviga la aproximativ 20 de kilometri în largul Crimeei, în Marea Neagră, o zonă despre care Rusia susține că sunt apele sale teritoriale. Pe de altă parte, Occidentul susține că nava britanică naviga în ape internaționale.

Moscova a anunţat că un avion de tip Su-24M şi nave ruseşti au tras tiruri de avertisment împotriva distrugătorului britanic.

Ce putem face? Facem apel la bunul simț și cerem respectarea legilor internaționale. Dacă asta nu ajută, vom bombarda distrugătorul, dacă colegii noștri nu înțeleg. Îi avertizez pe toți cei care încalcă frontierele Rusiei: securitatea țării noastre este pe primul loc”, a transmis un oficial rus.

Ministrul britanic al Apărărăii Ben Wallace precizează, într-un comunicat difuzat pe Twitter, că nava britanică efectua ”un tranzit de rutină de la Odesa (un port în sudul Ucrainei) către Crimeea, prin Marea Neagră”.

Acest incident intervine cu câteva zile înaintea manevrelor Sea Breeze 2021, prevăzute în perioada 28 iunie-10 iulie, la care iau parte Statele Unite, alte state membre NATO şi Ucraina la Marea Neagră, pe care Moscova nu le vede cu ochi buni. Distrugătorul britanic HMS Defender se află în regiune în vederea acestor exerciţii.

Zona se află în largul Crimeei, o peninsulă ucraineană anexată în martie 2014 de Rusia, care dispune de o bază navală în Crimeea, şi ale cărei ape au făcut deja obiectul mai multor incidente în trecut.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: