11.5 C
London
Thursday, November 11, 2021
11.5 C
London
Thursday, November 11, 2021

Românul din Focșani care a contribuit la producţia documentarului de pe Channel 4

Românul nevăzut din spatele documentarului de pe Channel 4 „Vin românii”, documentar ce a stârnit controverse, este un tânăr din Focșani, Paul Andrei Lungu, absolvent al SNSPA, stabilit la București.

Focșăneanul a declarat pentru Adevărul: [pull_quote_center]aranjez, documentez, traduc şi ajut la producţia de reportaje despre România şi Moldova pentru jurnalişti străini. Am lucrat astfel pentru BBC, The Times, The New York Times. De ce m-au ales? Pentru că eu văd soluţii, nu probleme. Rezolv orice ai avea nevoie, de la găsirea locaţiei perfecte pentru filmare până la aranjarea interviurilor cu oricine, de la primul-ministru până la un membru al comunităţii de romi[/pull_quote_center]

Potrivit Adevărul, Paul Andrei Lungu are îndeletnicirea de „fixer“, o ocupaţie care nu este cuprinsă în nomenclatorul de meserii al României. În traducere liberă, el este intermediarul, omul bun la toate, de care are nevoie un străin într-o deplasare de serviciu care implică muncă de teren, stabilire de contacte, întâlniri. „Fixerul“ îi face misiunea mai uşoară, dar rareori îl vei vedea menţionat pe genericul unei producţii, altfel decât la rubrica „şi alţii“.

- Advertisement -

Focșăneanul a intrat în branşă întâmplător, punând în legătură o jurnalistă BBC cu un cunoscător al pieţei de carte din ţara noastră. Apoi, focșăneanul a devenit o persoană de contact pentru echipele de filmare din Marea Britanie care veneau să filmeze în România.

La documentarul britanic „Vin românii“, Paul Andrei Lungu a însoţit echipa regizorului James Bluemel, jucând un rol în contactarea a două dintre personaje: Mihaela – asistenta medicală din Constanţa şi Alex canadianu` care dormea în pădure. [pull_quote_center]Eu am contribuit la a intra în contact cu Mihaela şi cu Canadian Alex (aşa îl poreclim noi), tânărul care a fost expulzat din Canada şi încearcă să-şi facă un viitor în Londra. Cu Mihaela am intrat în legătură la recomandarea unei doamne care se ocupă cu mult succes de recrutarea asistentelor din România pentru Marea Britanie. Spre norocul nostru, Mihaela a fost o persoană deschisă şi în acelaşi timp plăcută camerei. Pe Canadian Alex l-am întâlnit în timp ce filmam cu echipa în Londra. Am auzit nişte expresii nu tocmai ortodoxe într-o piaţetă şi aşa ne-am dat seama că e român. Instant, a devenit prietenos, ba chiar ne-a oferit bere din berea lui şi mâncare din mâncarea lui[/pull_quote_center] , a mai spus Paul pentru Adevărul.

Paul Andrei Lungu arată că găsirea personajelor a fost un efort colectiv, făcut de toată echipa de producţie. „Fiind vorba de o emisiune real-life, nu poţi face castinguri şi nu poţi angaja actori. Prin urmare, trebuie să explorezi constant şi să speri că vei întâlni pe cineva. Am căutat oameni care vor să-şi spună povestea. Ne-ar fi scutit de mult efort dacă am fi pus lucrurile în scenă puţin, dar rigoarea echipei din acest punct de vedere a fost strictă. În Marea Britanie nu poţi să faci reality show-uri false, cum era cândva «Trădaţi în dragoste» la noi, fiindcă rişti procese costisitoare şi distrugerea reputaţiei. Mi-ar fi plăcut să fie mai simplu, dar nu a fost“, a mai relatat tânărul.

Mulţi români au fost supăraţi că documentarul a prezentat doar cazurile unor români care se luptă să trăiască în Marea Britanie.

Potrivit focșăneanului, documentarul nu s-a adresat publicului din România, ci celui din Marea Britanie și „stereotipul clasic despre români nu este că studiază la Oxford şi fac afaceri. James a demontat acest stereotip: a arătat povestea din spate, povestea pe care englezul mediu nu o vede când merge la restaurant sau magazin.

E naiv să credem că britanicul mediu ar empatiza cu un film care prezintă strict cazuri de români extraordinari. Ştiu că ne place să credem că elevii noştri de liceu sunt cel puţin de Balcaniadă, însă jumătate din ei pică Bacul. Ar fi simplist să definim cazurile din documentar drept «negative».

Oricine a-ncercat să realizeze vreodată ceva pe cont propriu ar trebui să empatizeze cu lupta oamenilor din film. Eu nu am văzut pe nimeni în documentar care să fure sau să încalce normele morale, am văzut nişte oameni care caută o viaţă mai bună“.

Pentru aceeași publicație centrală, focșăneanul a explicat că reacțiile oamenilor l-au surprins și pe el, spunând că unii l-au felicitat, dar cei mai mulți l-au criticat, existând chiar și un protest organizat în fața Channel 4 după difuzarea primului episod.

„Ar trebui să ne dea de gândit faptul că filmul a avut comentarii pozitive în Marea Britanie, însă a generat controversă şi pe alocuri indignare în România. E suficient să ne uităm la tweet-urile englezilor care au văzut documentarul. Mulţi dintre ei au conştientizat pentru prima dată că migranţii sunt oameni ca şi ei, nu roboţei care le spală maşina pe bani puţini. Sper că filmul a schimbat ceva şi pentru noi. Îmi doresc să fi contribuit câtuşi de puţin la capacitatea noastră de a ne uita şi la celălalt, nu doar la pozele pe care ni le facem singuri“, a mai declarat focșăneanul pentru Adevărul.

Serialul documentar „Vin românii” prezintă poveştile a trei români plecaţi în Regatul Unit, cu speranţa unui viitor mai bun. Acum au ajuns să trăiască într-o sărăcie lucie. Ambasadorul României la Londra i-a scris producatorului şi subliniază că documentarul nu este reprezentativ pentru întreaga comunitate de imigranţi români.

Documentarul recunoaşte că românii contribuie la economia britanică şi că mai puţin de 2.500 dintre ei primesc ajutoare sociale acolo. Se concentrează însă pe cazurile celor care pleacă în Regatul Unit fără să-şi aranjeze dinainte un loc de muncă sau cazare.

De aceea, ambasada noastră din Londra a reacţionat încă înainte de difuzare. Ambasadorul Ion Jinga trimițându-i scrisoare producătorului serialului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: